Какво предстои в Софийската опера и балет за сезон 2013/2014

Над четиристотин хиляди зрители са гледали постановки на Софийската опера и балет в театъра от декември 2007 г. година досега, като в цифрата не са включени посетителите по време на гастролите на операта и балета в чужбина. Това обяви акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, по повод откриването на новия сезон в театъра.

Началото на сезон 2013 – 2014 г. съвпада с преизбирането на маестро Карталов за втори пореден мандат като директор на първия ни оперен театър. За изминалите 5 години в театъра са представени 29 оперни премиери, 7 балетни премиери, 19 премиери на детски оперни и балетни спектакъла, 18 концерта.
Операта е гостувала в Япония (2008 и 2012), Кипър (2009), Италия, Гърция (2013), а балетът е гастролирал в Австрия и Германия (2010) и Великобритания (2013).

През изминалия Сезон 2012-2013 г. в операта бе поставена тетралогията „Пръстенът на нибелунга” на Рихард Вагнер, в която 52 талантливи български изпълнители доказаха своите способности да се представят на нивото на най-големите оперни певци в света. „С дирижирането на тетралогията маестро Ерих Вехтер си спечели заслужено мястото на нов главен диригент на театъра,” каза акад. Карталов.

И през следващия сезон акцент ще бъде развитието на млади български оперни таланти, поясни акад. Карталов и посочи, че през в театъра се провежда прослушване за роли в новите постановки „Травиата” от Верди, „Дъщерята на полка” от Доницети и „Пепеляшка” от Росини. „На сцената на театъра ще видим отново големите български имена Владимир Стоянов, Иван Момиров и Цветана Василева, които ще играят в постановката на „Дон Карлос” на 29 септември. Александрина Пендачанска ще гостува с голям концерт на сцената на театъра през декември”, допълни той.

Най-амбициозният проект, който си поставя Маестро Карталов за следващия сезон, е продукцията на операта „Борис Годунов” от М. Мусоргски на площада пред катедралния храм „Св. Александър Невски”. С нея той ще се опита да „помири” задочно двамата световни български баси Борис Христов  и Николай Гяуров.
Посветени на 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди са премиерите на „Аида” (15 октомври, с режисьор световноизвестният аржентинец Уго де Ана, копродукция с Арена ди Верона) и „Травиата” (28 ноември). Единствената опера на Лудвиг ван Бетовен „Фиделио” ще бъде представена премиерно в концертно изпълнение на 15 декември с участието на прочутия Курт Ридл. След успеха на „Любовен еликсир”, ново заглавие на Гаетано Доницети – „Дъщерята на полка” влиза в афиша на Софийската опера и балет на 24 януари. „Пепеляшка” от Джоакино Росини ще бъде представена за първи път на 20 март, а балетите „Антигона” от Прокофиев и „Електра” от Рихард Щраус любителите на балета ще гледат премиерно на 15 ноември, а „Албена” от Димитър Киров – на 13 юни.

Догодина предстоят и няколко големи годишнини, които театърът ще отбележи подобаващо – 100 г. от рождението на Борис Христов, а оперната прима Райна Кабаиванска ще чества кръгла годишнина.
Маестро Карталов обяви и намерението към оперния театър да бъде открита студия, в която ще записват български оперни изпълнители. „Главната ни цел е младата публика да влезне в театъра”, заяви Акад. Карталов и посочи, че детската програма на операта се развива изключително успешно.

Сподели в: