Какво обичах

“Какво обичах” е третият роман на изключително нашумялата през последните години американска авторка Сири Хустведт, наричана от литературната критика “най-изтънчената и привлекателна писателка на Америка”.
Хустведт е с норвежко потекло, но е родена през 1955 г. в щата Минесота. Тя е съпруга на големия съвременен американски писател Пол Остър. “Какво обичах” е историята на двама мъже, преразказана от изкуствоведа Лио Херцбърг: на самия Лио и на неговия близък приятел Бил Уехслър.
През 1975 г. изкуствоведът Лио открива в малка галерия изумителна картина от неизвестен художник.
Той купува творбата, изнамира автора й – Бил Уехслър – и така започва едно голямо приятелство.
Тази история се развива в продължение на двайсет и пет години в парниковата атмосфера на нюйоркския артистичен свят. Техните женитби, съпруги, съдбите на техните деца, които странно се преплитат, перипетиите, през които преминават – всичко това е представено на фона на парада от идеи, социални взаимоотношения, еротизъм, хистерия и търсене на собственото “аз”. А през цялото време Сири Хустведт се опитва да отговори на завладелия съзнанието й въпрос:
“Как сме се превърнали в това, което сме?”

“Самото великолепие… “Какво обичах” е от редките книги, чиито страници сякаш сами се обръщат.
Написана е сериозно, но остроумно, интелектуално, но достъпно, от широко скроен морално ангажиран талант.” – в. “Ню Йорк Таймс”

Сподели в: