Какво ни очаква на сцената на Варненската опера

Тази вечер, 24 март, на сцената на Варненската опера ще можем да се насладим на спектакъла "Аида".

Диригент на операта е Ян ван Маанен. Свилен Николов дебютира в "Аида" като Амонасро.

Ето какви са очакванията на Ян ван Маанен преди представлението: "Радвам се, че съм поканен да дирижирам във Варна – един прекрасен град с прекрасен театър и приветливи хора. За мен е истинско удоволствие да работя с оркестъра, колегите имат много енергия и правят музика с голяма любов. Трябва непременно да изтъкна, че съм впечатлен от вашите оперни певци. България трябва да се гордее, че притежава такива великолепни оперни гласове. Калуди Калудов – Радамес има рядко красив глас, той чувства партията отвътре, със сърцето си. Приятно се работи с професионалисти с богат опит. Харесвам също начина, по който вие тук пазите живи традицииите на операта. Наистина, много се радвам, че съм тук.

”Аида" е една от първите опери, които съм дирижирал. Изключителна творба, истинско вдъхновение. Мисля, че Верди я е композирал само за няколко месеца. Когато слушаш музиката, усещането е за нещо, написано сякаш за един миг, под въздействието на вътрешен импулс. Може "Аида" и да не е толкова интелектуална опера, но в нея бушуват силни страсти и това докосва душата."

Даниела Дякова, която изпълнява ролята на Амнерис, сподели след главната репетиция: "Днес имахме невероятна генерална репетиция на "Аида", хиперемоционална и въздействаща. Оркестърът, певците, хорът – всички се раздадохме докрай и този импулс дойде най-напред от Маестро Ян ван Маанен. Изключителен диригент. Той ни зарази с емоцията и желанието да покажем всичко, на което сме способни и ние го направихме. Между него и нас се получи онази химия и онова взаимодействие, които ни правят щастливи, че сме се посветили на това велико изкуство. След тази прекрасна и толкова зареждаща репетиция очаквам с вълнение утрешното представление."

В съботния ден с "Пролетно вдъхновение" ще заразят почитателите на камерните концерти на Сцена Ротонда артистите от Държавна опера Варна: Вяра Железова, която току-що се завърна от турне в САЩ, Благовеста Статева, Димитър Илиев, Марина Иванова, Илко Захариев, Юлия Трендафилова и Борислав Донев. Клавир Жанета Бенун и Руслан Павлов. Това ще се случи точно на 25 март, съкровения християнски празник Благовещение, с който усещаме и зова на природата за живот, и надеждата за едно ново начало. Тази нежна емоция обединява всички творби, включени в програмата, като "Пролетна вяра", "Пролетна мечта" от Шуберт, "Весна" и "День ли царить" от Чайковски, "Пролетни води" от Рахманинов, Виенски валс от Роберт Щолц, "Пътеките на любовта" от Франсис Пуленк, "Non ti scordar di me" от Ернесто де Куртис и др. 

Вдъхновена несъмнено от пролетта, оперната вълшебница от Гримьорското ателие Даниела Стоянова вече подготвя изненада за всеки посетител на концерта.

Има още една изненада и тя се казва Руслан Мъйнов. Известният артист прави жест за своите приятели и ще води концерта "Пролетно вдъхновение".

Заповядайте!

Сподели в: