Какво, къде в София: Университетска ботаническа градина

Най-старата Ботаническа градина е създадена от д-р Стефан Георгиев през 1892 г. Намира се на улица ,,Московска” 49. В нея могат да се видят около 2500 вида. На откриването на градината цар Фердинад поставя златна паричка в горените на един новопосаден дъб. Дъб, който и до днес напомня за отминалите години и радва деца и възрастни с величествената си корона.

Подходяща е за провеждане на учебни занятия, курсове и беседи, за организиране на сватбени тържества и градински тържества. В нея децата се запознават с многообразието на растителния свят като влизат в досег с екзотични видове като орхидеи, брумелии, водни лилии, кафе, банани, зелени хищници, кактуси, агаве, алое, срамежлива мимоза, гинко, метасеквои и много други. Градината разполага с ботанически пазар, където посетителите могат да си изберат от любимите си цветя за дома. Има и Елфска къщичка, която демонстрира покривното озеленяване. Вътреноста на градината ни завежда в Амазонка.

Работно време:

Университетска ботаническа градина е отворена за посетители целогодишно. Работи всеки делник от 09:00 до 17:00 часа, а в почивните дни  от 09:00 до 18:00 часа.

Прочетете още:
Какво и къде в София: Боянската църква

Сподели в: