Какво и къде в София: Боянската църква

Боянската църква се намира в квартал "Бояна", на улица ,,Боянско езеро" №1-3. Тя е от малкото съхранени средновековни паметници у нас. Малката сграда пази духа на българското монументално изобразително изкуство по това време.

Лаура (фотографски псевдоним на една запалена почитателка на фотгорафията и красотите на България, която е автор и на снимките) споделя: "Аз харесвам много двора на Боянската църква през всички сезони. Сякаш попаднах в малък оазис от зеленина и тишина. В Боянската църква ме порази размерът на изображенията – много по-малки са, отколкото си ги представях. В двора има няколко гробове, сигурно на монаси, които са починали там, но само на единия е запазен кръстът, такъв, какъвто е, на другите места, кръстовете сякаш са задраскани".

Работно време:

Църквата работи без почивен ден, като през лятното часово време е отворена от 09.30 до18.00 часа, а през зимното – от 09:00 до 17:30 часа.

Цената за индивидуални посещения е 10 лв., като за учащи е 2 лв. За групи от 10 посетители е 8 лв., а за групи от 10 учащи се е 1 лв. Входът е безплатен за хора със специфични потребности и деца в предучилищна възраст.

Снимки: Лаура

Прочетете още:
Какво, къде в София: Университетска ботаническа градина

Конкурс за пътепис "На 1 час път от София"

Кой ще спаси манастира "Св. св. апостоли Петър и Павел" край Пасарел

Сподели в: