Какво е Опус Деи

На 16.07. ще излезе книгата „Какво е Опус Деи?“ – драматичен разказ за Бог, кръв, пари, власт и вяра.

Авторката Ноам Фрийдландър e писателка, журналистка, сценаристка и консултант на различни телевизионни предавания. Тя e магистър по теология и еклесиастична история от престижен британски университет. Има издадени 13 научнопопулярни книги, многобройни публикации в Таймс, Гардиън, Тайм Аут и други водещи издания по въпросите на религията, спорта и масовата култура. Ноам живее в Лондон.

Основана в Испания през 1928 г., католическата организация Опус Деи стартира като малко европейско култово движение, за да се превърне в една от най-големите и богати църкви в света, с клонове навсякъде по света.

Централата на ордена в Ню Йорк се намира в лъскав квартал в сърцето на Манхатън, а сградата се оценя на стойност от 47 милиона долара. В нея може да се открие всичко, което е нужно, за да се издържи на дълга обсада – нещо подобно на католически гарнизон – с места за живеене, както за жени, така и за мъже, наред с конферентен, образователен и консултантски център за членовете на Опус Деи. Има над сто спални помещения, шест трапезарии и, разбира се, параклиси – на втория, осмия и шестнадесетия етаж, всички украсени с полирано дърво и мрамор.

Ню Йорк всъщност е доста странен избор за една католическа организация, която се слави тъкмо със своята потайност. Всъщност не се знае почти нищо за движението, което стои зад нея. Какво е Опус Деи? Кой членува в Опус Деи? Откъде и – още по-важно – как това движение успя да събере огромното богатство, което е нужно, за да се купи 57 метра висока сграда в самия център на Манхатън? Трябва ли да се страхуваме от Опус Деи?

Разраснала се в годините на Франко след Испанската гражданска война, организацията преминава през многобройни обвинения за връзка с нацистите през Втората световна война и достига апогея си при папа Йоан Павел II. Той почти светкавично канонизира основателя Хосемария Ескрива за светец и дава на Опус Деи уникалния статут в Църквата „лична прелатура“. Неутолимата амбиция даде на ордена господстващо присъствие в самия център на католицизма, като всичко това се постигна от 1928 г. насам. Днес Опус Деи е отговорна пред един-единствен човек на земята: Негово Светейшество папата.

Книгата се опитва да отговори на много въпроси: Как и откъде произлиза католическата организация Опус Деи? Имат ли основание всичките обвинения и критики, които я съпътстват? Какви са връзките на Ордена с ЦРУ и Ватикана, с авторитарните режими в Латинска Америка и с Белия дом? Кой събори комунизма в Източна Европа – Опус Деи, папа Йоан Павел II, известен с мирянското си име Карол Войтила, или всички заедно?

Сподели в: