Какво е общото между Трифон Зарезан и мъжките времена

Домът на хумора и сатирата в Габрово посреща Трифон Зарезан с „Мъжки времена” – една излобжа, истинаска наслада за очите. Експозицията ще бъде открита на 1 февруари и ще продължи до 15 март.

Тематичната изложба представя избрани творби от художествения фонд „Хумор на народите”, дело на утвърдени майстори на четката и длетото. Колекцията включва 19 живописни платна на 12 български художници и 11 пластики на четирима скулптори.

Темите за виното, трудовия делник и празничната веселба са отразени в колоритните картини на класиците Стоян Венев („Крадене на мома”, „Обед”, „Господар”, „Бригадир”), Златю Бояджиев („Отиване на работа”), Дечко Узунов („Шопите на Елин Пелин”).

На отколешните български зимни празници и традиции са посветени творбите на Кирил Божкилов („Трифон Зарезан” и „Гергьовден”), Людмил Младенов („Трифонци”), Савина Николова („Само чашка вино”). 
За обичая, свързан с мъжката чест и достойнство разказват платната на Иван Димов („Крадене на мома”), Христо Христов („Дръж, Калино, дорде стигна”) и Васил Вълчев („Как прадядо откраднал прабаба за своя жена”).

Интересно поднесени са темите от изключително яркия и самобитен Кеазим Исинов („С единият крак стъпил”, „Майстор Манол”) и от художника на селския бит Методи Душков („Женска орисия”).
Изложбата „Мъжки времена” представя и 11 малки пластики, свързани с темата на зимните празници и обичаи. Техни автори са Ставри Калинов, Димитър Рашков и Димитър Сотиров, както и датския скулптор Келд Мозехолм.

С ярките цветове, пъстрите багри и изтънчения рисунък на платната, с перфектните и изразителни форми на малките пластики, с хитрото намигване на творците към зрителя, изложбата носи истинско удоволствие за сетивата и звучи като покана за празнуване на така дългоочакваната снежна зима. 
 

Сподели в: