Какво да гледате днес на София филм фест

Днес от 19.30 часа в зала 1 на НДК е официалното откриване на 14-тото издание на Международния София Филм Фест с премиерата на „Зад кадър – най-новият филм на режисьора Светослав Овчаров. В него Иван Бърнев се превъплъщава в ролята на филмов оператор, когото Желязната завеса разделя от съпругата и синът му. Те решават да заминат за Западен Берлин, но той избира да остане в България.

На церемонията по откриването композиторът на филма Божидар Петков ще получи Наградата на София за принос в киноизкуството. Той е автор на музиката и на „Авантаж”, „Мера според мера”, „Откраднати очи”.

Кино Люмиер

Тази година е дебютът на програмата „Голямата петорка”, в която ще бъдат показани филмите спечелили награди на най-престижните фестивали в света през 2009г.

В 18.30 часа започва филмът „Прислужницата”, който спечели Специалната награда на журито на фестивала Сънданс 2009. Младият чилийски режисьор Себастиано Силва ни увлича в историята на затворена в себе си прислужница с дългогодишен стаж, която с острото си държание не допуска никой да премине стената, която е издигнала около себе си. За тази роля Каталина Сааведра получава 10 фестивални награди.

От 20.30 часа гледайте „Гигант” – носителят на Сребърна мечка от Берлинале 2009. Тази увлекателна и свежа любовна история на аржентинския режисьор Адриан Биниес ни пренася при едрия 35-годишен охранител Хера. Той всяка нощ наблюдава през камерите какво се случва в супермаркета и ето че веднъж вниманието му задържа чистачката Хулия. Незнайно как тя успява да го събуди и откъсне от самотния му живот.

Дом на киното

От 18.00 часа е началото на изпълнения с любов, смях и сумо филм „Според размера”. Филмът показва сумото като начин за получаване на признание и е протест срещу обсебения от мисълта за диети свят и социалния натиск върху хората с наднормено тегло. Младите режисьори Ерец Тадмор и Шарон Маймон ни разкриват интригуващи и чудати персонажи и не оставят нито един повод за смях да им се изплъзне.

В 20.00 часа е филмът „Аз убих майка си” на многообещаващия режисьор роден през 1989г. Ксавие Долан. До момента лентата е отличена на 18 фестивала. Провокативното заглавие ще ви въвлече в разразяващия се конфликт между хомосексуален син и неговата майка, чиито сложни взаимоотношения водят до непоносими крясъци и  неконтролируема ярост.

В 22.00 часа можете да се раздвижите в пънк рок ритми заедно с документалния филм „Oil City Confidential: Доктор Фийлгуд”. Режисьорът Джулиън Темпъл използва музиката като призма, през която изследва социалните и културни обстоятелства в периода на зараждането на пънка. А групата „Доктор Фийлгуд” играе жизненоважна роля в създаването на условията, необходими за културната експлозия на пънка.

Кино „Одеон”

От 17.00 часа ще видите шведския „Покани ме да вляза”, който освобождава вампирските филми от изхабените клишета. В този покоряващ разказ за самотата и любовта се срещат пренебрегвания от всички 12 годишен Оскар и неговата съседка и вампирка Ели. А обичта между тях се появява и без близки планове на кървясали зъби.

От 19.15 часа е израелският филм „Аджами”. Авторите ни пренасят в квартал на Джафра и ни въвличат в няколко сюжетни линии – на момче и неговият чичо, който има неприятности с мафията; на палестински тийнейджър, който опитва да събере пари за операция на майка му; полицай, чиито брат е изчезнал и палестинец с приятелка еврейка, който мечтае да напусне Аджами.

В 21.30 часа започва филмът на Иван Вирипиев „Кислород”. Режисьорът разказва за живота в Русия в десет глави, с които илюстрира Десетте Божи заповеди. Филмът е като колаж от видеоклипове, които предават мъдростта на Стария завет.

Euro Cinema

Вижте „Тя китайката” от 18.00 часа в Euro Cinema. Сюжетът проследява пътя на младата Ли Мей от китайската провинция до големия град и накрая в Лондон, където тя без успех търси своята нова идентичност и смисъл на живота. Филмът е дебютен за младия режисьор Шиаолу Го и е носител на Златен леопард от Локарно ’09.

От 20.00 часа е началото на „Град паника”, който е поредното доказателство за възхода на анимационното кино. Пластмасовите играчки Каубоя и Индианеца имат най-добри намерения, но вместо това без да искат разрушават къщата на Коня. Тогава тримата тръгват на сюрреалистично пътешествие към центъра на Земята и преминавайки през замръзнала тундра откриват паралелна подводна вселена, в която живеят остроглави (и безчестни!) същества.

В 21.30 часа започва ексцентричната творба „Лице” на режисьора Цай Мин-Лян. Чрез забележителна визия и внимателно построени кадри наблюдаваме как основният персонаж – режисьорът Канг, опитва да снима своя версия на мита за Саломе в Париж.

Френски институт

От 20.30 часа вижте „Метропия”, който е първият недокументален филм на шведския документалист Тарик Салех. Историята ни отвежда в недалечното бъдеще, когато петролните ресусри са изчерпани и под земята има мрежа от гигантско метро. Когато Роджър от Стокхолм и мистериозната Нина влизат в него, те са въвлечени в тайна конспирация. Стилът на филма е толкова новаторски, че със сигурност бележи ново начало в анимационното кино и заслужава голямо внимание.

Сподели в: