"Каквото направи дядо, все е хубаво" празнува 10-годишен юбилей

"Каквото направи дядо, все е хубаво" – 10 години на сцена, юбилеят е на 30 ноември в Театър 199

Спектакълът „Каквото направи дядо, все е хубаво“ на Театър „Кредо” празнува своята 10-годишнина. Юбилейното представление по едноименната история на Ханс Кристиан Андерсен е на 30 ноември в Театър 199 „Валентин Стойчев“, копродуцент на постановката. Нина Димитрова и Димитр Несторов за пореден път ще представят на публиката убедително доказателство, че светът има нужда от любов и красота.

През годините тази нежна комедия за любовта доказа, че и със спектаклите може да се случи същото, което се случва и с хубавите истории – „с годините те стават все по-хубави и по хубави”, както казва Андерсен. Създателите на спектакъла разбиха клишето, че Андерсен е автор, който пише само за деца и създадоха уникален  спектакъл за възрастни, който по забавен начин припомня къде се крие разковничето на щастието. „Каквото направи дядо…” продължи триумфа на легендарния „Шинел” по Гогол, а критика и публика у нас и по света са  единодушни, че „каквото направи Театър „Кредо”- все е хубаво”.

„Каквото направи дядо…”  е създаден по покана и с подкрепата на датската фондация „Х.К. Андерсен 2005”, за да представи България на голямото световно честване на 200 -годишнината от рождението на великия писател през 2005 година в Дания. Именно в страната на автора преди 10 години бе международната премиера на спектакъла, а на 11 ноември 2005 година бе премиерата му и на българска сцена,  в „Театър 199 ”Валентин Стойчев” , където се играе и до днес. „Каквото направи дядо…” е показан на над 40 международни фестивали по света и е отличен със 7 международни награди за най-добър спектакъл. Именно този спектакъл отведе Театър „Кредо” към Далечния изток – Япония, Корея и Тайван.  А тази година и към Китай, но вече в нов състав. През 2013 година Нина замени своя дългогодишен партньор Васил Василев -Зуека с талантливия млад актьор Димитр Несторов. Тандемът Нина и Митко продължи да жъне успехи по света и получи овациите на зрителите не само в Китай, но и в Русия и Япония, а Димитр Несторов само за една година подготви и игра спектакъла на три чужди езика – руски, английски и японски.

„Димитр Несторов е  актьор с удивителен талант. Неговото истинно и чистосърдечно присъствие на сцената е пленително. Да си партнирам с него е върховно творческо удоволствие. Артистичното присъствие на Митко в този спектакъл направи андерсеновата история още по-затрогваща, още по-истинска, а спектакълът стана още по- вълнуващ и още по-заразително жизнерадостен – споделя Нина Димитрова за своя млад партньор.

Специален гост на юбилейното представление ще бъде Негово превъзходителство г-н Кристиан Кьонигсфелдт, посланик на Кралство Дания в България, както и гости от датското посолство, приятели на Дания и почитатели на великия разказвач Андерсен. С юбилейното представление на „Каквото направи дядо…” ще бъде отбелязана  210 -годишнината от рождението на Х.К. Андерсен.  
 
 
Снимка: Архив Нина Димитрова и Димитър Несторов след спектакъла в Ню Йорк Тиътър Спейс в Театралната академия

Сподели в: