Каварна е домакин на фестивал за старинна музика

Stravaganca“ е името на първият национален фестивал за старинна музика, който започва от днес 27 юли. Негов почетен председател е кметът на Каварна Цонко Цонев, а музикален директор е Йосиф Герджиков. Целта на фестивала е да популяризира и възвърне блясъка на старата европейска музика (XIV-XVI в.), както и да покаже достоянието и величието на най-старите български майстори от епохата на българския Ренесанс.

Фестивалът ще бъде открит с концерт на хор „Юлангело„, който ще изпълни православни песнопения в микс с български автентичен фолклор, акапелно пеене, клепало, тъпан и кавал. Диригент на хора е Йосиф Герджиков. За днес са предвидени още момичетата от каварненския хор „Морска звезда“ с диригент Теофания Даиева.

Вторият фестивален ден ще започне с изложба на художничката Пенка Димитрова и ще продължи с концерт на Жозе Мансони – китара (Испания) и Николай Йорданов – флейта (България).

В третият фестивален ден ще се ще изнесе концерт-спектакъл „Внуши, Боже, молитву, мою“ на ортодоксалния хор „Света Троица“ с диригент Елиянка Михайлова.

Концерти и изложби ще има и в курортния комплекс „Русалка“. Предвидена е също специална образователна програма за децата от Каварна.

Фестивалът продължава до 29 юли

Сподели в: