Йълдъз Ибрахимова и Васко Василев с участие на пролетния фестивал “Салон на изкуствата 2012”

Националният дворец на културата е домакин и продуцент пролетния фестивал “Салон на изкуствата 2012” от 13 до 31 май

Националният дворец на културата ще бъде домакин и продуцент на седемнадесетото издание на “Салон на изкуствата” от 13 до 31 май 2012 г. Тази година Салонът е в изцяло обновен формат, под мотото “Говорите ли български?” Фокусът на фестивала е върху българската култура на днешния ден. На едно място и в различни пространства ще си дадат среща произведения от музиката, театъра, киното и пластичните изкуства, създавани от българи навсякъде по света.

НДК изцяло продуцира по-голямата част от събитията, с което заявява амбицията на екипа да развива неговото пространство като сцена на стойностните български артисти, получили международно признание. Специално за участия в “Салон на изкуствата” в България идват музикантите Йълдъз Ибрахимова и Васко Василев, художникът Виктор Попов, галериста Стефан Стоянов.

За първи път тази година част от продукцията ще бъде показана и във Фестивален комплекс – Варна, паралелно с програмата в София.

Акценти в програмата на "Салон на изкуствата 2012: Говорите ли български?"

Отдавна признати са талантите на виртоуозния цигулар-солист и концерт-майстор на Кралската опера и балет Ковънт Гардън на Великобритания Васко Василев, на Йълдъз Ибрахимова, която с феноменалния си глас прослави два народа на пет континента и на художника-аниматор Виктор Попов, който в момента твори в Китай, на прочутия ансамбълФилип Кутев”, който кара света да танцува в ритъма на българското.

В програмата ще бъдат представени още емблематичните български артисти Нина Николина с Берковската духова музика, Камен Донев, Любо с голямо музикално шоу и множество гост-звезди навръх празника 24 май.

Любопитно е завръщането на Стефан Вълдобрев и неговите музиканти от времето, когато създадоха най-добрите си филмови, театрални и поп парчета. Те гарантират страхотен спектакъл тази година.

Ексклузивно в рамките на фестивала за първи път ще бъде представен новият проект на Белослава и Деси от “Фючър шок”. Участие ще вземат нашумелите JP3, Мишо Йосифов секстет с проекта “Swing-ирай България”.

Програма на фестивала ще включва и поредица класически концерти, изложби на Кольо Карамфилов, Стефан Божков и Буря Стефанова, фестивал на документалното киноПортрети”, представлението на студентите от Нов български университет на Възкресия ВихъроваБит” и хитовите спектакли на балет Арабеск.

Куратори на Салон на изкуствата в екипа на НДК са журналистът Жоро Тошев и сценаристът Яна Борисова.

Сподели в: