Йоша Витшел – един германец, който изпълнява български народни песни

Йоша Витшел е млад музикален педагог, певец, китарист и композитор от Германия. През март тази година той организира минитурне в България, включващо поредица от клубове в Пловдив и София.

Разкажи ни за това откога е интересът ти към българската музика?

Бях за първи път през 2010 година в България и тогава чух българска музика по радиото. Оттогава посещавам България доста често, всяка година идвам за малко или на почивка, или за концерти. Така всеки път успявам да науча повече български песни. Те са много звучни и предават историята на България. За турнето ми тази година, избрах любимите ми български песни, запознах се обстойно както с текстовете, така и със посланието което носят.

А музикантите, с които свири,сега – англичанин на ударни, двамата българи – откога се познавате и свирите заедно?

Барабанистът Дейв Найте е мой приятел, с който се познаваме от дълги години. Свирили сме заедно с групата "Джимикс" в България, ние също композираме музика и пишем песни заедно. С другите музиканти, с които свирихме на турнето Недко Богданов (акордеон) и Темелко Иванов (кавал) се запознахме малко преди концерта ни в Пловдив. Те са прекрасни музиканти и допринесоха, концертът да бъде успешен и музиката – изпълнена с емоция.

Кои са любимите ти песни?

Това, е един от любимите въпроси, които ми задават. Има толкова хубави песни, които съм слушал през последните пет години. Едни от тях са: „Девойко мари хубава“, „Море пиле“ и „Катерино моме“.

Как се възприема, харесва българската народна музика из Европа – пял си, вероятно или си показвал записи в Германия на приятели?

Много българи ми споделиха, че намират за интересно това, че изпълнявам български песни. Радвам се да го чуя, тъй като българският език не е лесен за учене. За мен този проект, е свързан с културата и с връзката на нашите две нации. Хората в Германия реагират много позитивно, когато пея български песен, въпреки че не разбират думите, много им харесва.

Работил си с български деца преди години по отношение на музикалното им образование. Какво ти носи работата с деца? Планираш ли такава работа и за в бъдеще?

За мен е удоволствие да работя  с млади хора. Те са много любознателни и се интересуват да научат нови неща. За мен  е важно да предам на тях, това което съм науичил, но също така и аз научавам интересни неща от тях, взаимно е.

Аз работя често с децата от „Клуба на радостта“, като правим различни уоркшопи всеки път и разбира се планираме нови такива.

Мислиш ли отново за концерти в Бългрия?

Да, със сигурност. Най-вероятно през лятото. Запознах се с толкова прекрасни и талантливи музиканти тук. Ще се радвам да свиря с някои български музиканти. В Гермнаия вече ме питат кога ще издамалбум с български песни. Би било чудесно да издам албум с български песни заедно с участие на бългагарски музиканти в него.

Пожеланието ти зачитателите на Kafene.bg?

Поздравявам ги от сърце и  им пожелавам една незабравима 2016 година. Нека се чувстват добре дошли на предстоящите ми концерти в България.

Сподели в: