Йордан Петров открива изложба в София

Ретроспективна изложба на Йордан Петров се открива тази вечер в 18 часа в Изложбена зала "Райко Алексиев” – София, ул. Раковска 125.
 
Авторът е познат на широката публика като приложен график и дизайнер. Проектите му за плакати са сред най-популярните му творби – театрални и филмови, оперни и оперетни, плакати за изложби и спортни прояви, за периодични изяви.
За изненада на своите почитатели в настоящата си изложба освен плакати и постери художникът показва и живопис, в която ще открием лириката на абстрактните цветни съчетания в противовес на изчистените и ясни форми и директни посланията на графичните решения.

По повод на изложбата Йордан Петров ще представи новоиздадения си каталог.

Йордан Петров е роден на 11 февруари 1933 г. във Видин. Завършва Художествената академия през 1957 г. при проф. Александър Поплилов. Член е на Съюза на българските художници. През дългия си творчески път е участник в многобройни изяви, гост е на редица международни форуми (биеналета и триеналета) – Варшава, Бърно, Лахти, Тояма, Мексико, Монс, Любляна и др.
Бил е дизайнер на павилиони и национални експозиции с търговски и исторически характер в Хановер (в съавторство с арх. К.Калоянов), Делхи, Париж, Сингапур, Лондон, Куала Лумпур, Копенхаген, Берлин (в съавторство с арх. П. Момчилов), Пирея, София, Варна, Сливен, В. Търново

Самостоятелни изложби
: Видин, София, Берлин, Будапеща – графичен дизайн, София 1999, 2000, 2003, 2005, 2008 – живопис

Носител е на отличия с национално значение, сред които и орден Св.Св. Кирил и Методий І-ва степен.

Сподели в: