Йорданка Христова празнува юбилей с концерт

Гранддамата на българската естрада Йорданка Христова ще празнува юбилей на 4 свои песни това лято на турнето на четиримата академици на българската забавна музика – Тончо Русев, Митко Щерев, Стефан Димитров и Стефан Диомов. Следващите два концерта са във Варна – на 15 август и в Бургас – на 17 август. Освен че ще изпее песните, които закръглят годишнини от създаването си, любимката на публиката ще бъде и водеща на рециталите.

„Тежък характер” на Стефан Димитров и Миряна Башева, и „Предесен” на Тончо Русев и Владимир Голев навършват 30 години от създаването си, колкото и баладата на Митко Щерев и Калин Донков „Нека честно откажем”, с която виталната дама печели голямата награда на Международния фестивал „Златният микрофон” в Турция през 1979 г. Песента на четвъртия академик – Стефан Диомов по текст на Надежда Караджова – „Влюбена в живота” пък празнува 20 години, тя е включена в последната голяма плоча на певицата от 1989 г.

Освен Йорданка Христова, в концертите участват и още куп други любими изпълнители на почитателите на хубавата българска музика – Богдана Карадочева, Васил Найденов, Ваня Костова, дует „Ритон”, Тони Димитрова, Илия Ангелов, вокална група „5-те сезона”. Симфоничен оркестър пък ще представи най-хубавото от филмовата музика на Митко Щерев, но това ще се случи само на варненския концерт, тъй като избраният за филмов композитор №1 на миналото столетие отказа да участва в рецитала в Бургас заради скандал с колегата си Стефан Диомов. Двамата се изпокараха покрай фестивала „Бургас и морето”. Авторът на „Адаптация” и „Осъдени души” обвини бащата на „Тоника”, че още „коли и беси” на музикалния форум и заради това ще пропусне шоуто в неговия град. 

Йорданка Христова е подготвила няколко тоалета за двата концерта, но все още не е решила с кой къде ще се появи. „Едно е сигурно, че ще изляза и с бомбе. Имам няколко, които са ми много любими – в бяло, черно и червено, та със сигурност ще ги комбинирам със сценичната дреха”, сподели примата.

Сподели в: