Йоанна Карацанева: За животните и храната с любов

Йоанна Карацанева е организатор на София Вег Фест, който тази година ще се проведе на 3 и 4 октомври, в х-л "Хемус", София. Фестивалът включва и протестно шествие в защита на животните, което ще се проведе на 3 октомври, в София и Варна. Йоанна е
човек с много интереси и таланти, с много професии и хобита, но с една мисия: за живот без болести и насилие над по-слабите.

Как дойде идеята за фестивала и кой стои зад организацията тази година?

Идеята за фестивала се зароди още преди години, след като посетих няколко подобни събития в чужбина и реших, че е настанал момента да има аналог и у нас. За щастие, въпреки трудностите, и с доста лични усилия и средства, успях да организирам няколко събития, в различни формати и това вече е четвърто издание, в което съорганизатори са издателска къща "Кибеа".

Здравословното хранене мода ли е или трайна световна тенденция?

Здравословното хранене, и бих добавила – здравословния начин на живот – са трайни световни тенденции. Има и хора, за които е "модно", но това не е свързано с цялостното преосмисляне на начина на живот, към по-здравословен, а по-скоро е свързано с някакъв вид диета, начин на хранене, с определени продукти.

Кои са съвременните препоръки към вегетарианското/веганското хранене? Много хора считат, че това е рисково за здравето хранене?

Няма по-рисково за човека, от нездравословното хранене. На практика , в последните 50 години, повечето хора изобщо не познават вкуса на истинската храна – плодове,зеленчуци,зърнени и бобови храни,подправки и билки, поради факта, че масово се хранят предимно с консервирана и силно обработена храна и полуфабрикати. Основни препоръки при веганското хранене е набавянето на  необходимите вещества, чрез разнообразни източници от свежа, сурова или леко обработена храна.

Не случайно форумът се провежда в началото на октомври – на 1 е Световният ден на вегетарианството, а на 4 – Световният ден за защита на животните. Как двата повода се съчетават в тазгодишната програма на фестивала?

Поводът определено не е случаен. Време е и в България да се заговори за правата на животните. В този формат, освен традиционните лекции на здравословни теми, ще имаме и презентации на природозащитни организации, които освен това, ще присъстват с щандове, на които ще събират подписи по актуални за момента кампании.Организирам и шествие-протест срещу насилието над животните.

Отговорете с едно изречение:

За мен здравето е: Унисонон на душата, тялото, ума, и природата.
За мен красотата е: Нещо, което живее в сърцето и душата.
За мен животните са: ЖИВОТ

Сподели в: