Йоана Йорданова: Астрологията ни помага да осъзнаем силата на свободната воля

Йоана Йорданова изучава астрологичното познание от около близо шест години. Тя е редактор на книгата „Eнциĸлoпeдия нa acтpoлoгиятa“ oт cвeтoвнaтa бecтceлъp пopeдицa „Ум, тялo и дyx“ на издателство "Книгомания". Книгата е с ценна с това, че дава насоки как тази сложна наука може да ни помогне в нашия жизнен път. Йоана е практикуващ астролог и затова използвам случая да й задам няколко въпроса.

Как се срещнахте за първи път с астрологията?
 
Не помня точно кога се е осъществила първата ми среща с него – може би, когато още като малка четях астрологичните статии в списанията и вестниците, а по-късно изучавах описанията на слънчевите знаци на известната Линда Гудман. Първият път, когато се обърнах към професионален астролог обаче, беше като зов за помощ, макар че тогава не го осъзнавах като такъв. Май така започна всичко. Да бъда астролог не е била детската ми мечта и ако трябва да бъда искрена, аз доста се съпротивлявах на тази идея. В крайна сметка една по-авантюристична част от мен спечели битката, заради което съм много благодарна.     

С кое се сблъсквате най-често: със суеверието или с погрешното мнение за астрологията, че тя може да предскаже точно събитие и даде готова рецепта за даден проблем?
 
Когато започнах да се занимавам с астрология, се убедих много бързо, че тя е ценна като средство за себепознание и източник на насоки за това как да се справим по-лесно с житейските предизвикателства. Притеснявах се, че хората няма да разберат тази ценност и ще очакват от мен готови отговори, обаче, знаете ли, това всъщност ми се случва сравнително рядко. Повечето хора, които консултирам, разбират смисъла на свободната воля и наистина оценяват астрологичното знание и тълкувание като помощник и ориентир, а не като гадания или предсказания за фиксирани събития. Не знам каква е причината за този мой късмет – може би както за всеки влак, така и за всеки астролог си има пътници.    

Каква е ролята на съдбата и на свободната човешка воля?

Това е толкова обширна тема, че по нея има изписани цели книги. Аз предпочитам да си представям съдбата като река. Не мога да избирам тази река – една по-висша част от мен ми е отредила точно нея и, искам или не, трябва да се примиря. Силата, която управлява лодката в реката, е свободната воля – от нея зависят изборите и решенията ми, накъде ще завия, колко дълго ще остана до един бряг, дали ще плавам по течението, или ще се опитвам да се боря с него. Изкуството е да следваме течението, да ускоряваме и да забаваме, като се водим от него. Точно за това ни помага астрологията.

Рождената карта описва човека, но доколко човек може да я надскочи?

А защо трябва да я надскача? По-скоро е полезно за него да я приеме и да се опита да сътвори най-доброто от съставките, от които е забъркан по рождение. Това се постига с осъзнаване, приемане и работа върху себе си. Например ако в рождената ви карта Слънцето е в съвпад с Юпитер, вие може да сте самонадеяни и да използвате късмета си, за да се облагодетелствате за сметка на околните. Ала когато става дума за осъзната личност, същият този съвпад може да бъде част от рождената карта на човек с високи идеали, който има мисия да учи другите.

Можем ли да заобиколим или да "минем метър" при трудни транзитни/прогресивни аспекти към нашия рожден хороскоп?
 
Мисля, че тайната е да се научим да управляваме по-умело лодките си и да следваме течението, а не да вървим срещу него. На никой не му е приятно да изгуби работата си или да му разбият сърцето. Нормално е в такива моменти да сме тъжни, да страдаме, да се чувстваме изгубени. Обаче ако с една част от себе си знаем, че това е изпитание, което има за цел да ни накара да преоткрием себе си, да осъзнаем нещо или да тръгнем в друга посока, тогава промяната на курса се случва по-лесно. Колкото повече се съпротивляваме, колкото повече обвиняваме себе си, другите или съдбата за нещастията си, толкова повече страдание си докарваме и съответно промяната се осъществува по-трудно.

Да следваш вътрешните си цикли и пътя, заложен в рождената ти карта, не е застраховка срещу трудности. Има обаче една разлика – дори когато срещаш трудности, ти не си нещастен. Има предизвикателства, но има и движение напред. Много от нас обаче или следват път, който не е техният, или са се вкопчили за някоя скала, защото там е по-сигурно. Много често си намираме и оправдания. Нещастен съм на тази работа, но ще стоя заради парите. Искам нова любов, но не мога да пусна старата връзка. Притежавам артистичен талант, но работя в банка. В такива случаи само човекът може да промени курса и да се синхронизира с енергийния поток, който описва рождената карта.   

Как искате днешните хора да разбират астрологията? На запад има практика на астролог да се ходи като при психотерапевт, нали?

Според мен не е нужно човек да ходи на астролог всеки месец. Постоянната нужда да се съветва с някого как да постъпи може да му попречи да поеме отговорност за себе си и за живота си и да не му позволи да живее тук и сега. Има моменти кога да се обърнем към астролог – когато сме в застой, когато преминаваме през сериозна промяна или когато сме объркани. Всеки си има своята причина и тя е много лична. Иска ми се съвременните хора да преоткрият астрологичното познание като приятел, като преводач на звездния код на човешки език, като възможност да надникнат в себе си и своя вътрешен свят. Много се радвам, че за астрологични събития се говори свободно и с голям интерес, а на професията астролог се отдава уважение дори от хора, които не знаят за какво точно става въпрос. Това за мен е знак, че се разчупваме и осъзнаваме все по-ясно връзката ни с всичко, което ни заобикаля.

Още по темата:
Ричард Тарнас изследва връзката между съдба, планети и история
Светла Балтова за астрологията и ритъмът на човешкия живот

Сподели в: