"Йерма" – животът-ад без вяра и любов

Спектакълът "Йерма" в Театър "Българска армия" ще се играе премиерно на 10 април (четвъртък) и 24 април (четвъртък) 2014 г. от 19.00 часа.

Текстът е по Лорка, режисьор е Диана Добрева, а Радина Кърджилова влиза великолепно в кожата на Йерма. Критиците казват, че това е най-силната й роля досега в творческата й биография.

Режисьорът Диана Добрева споделя: "Исках да разширя основното послание на пиесата, че Йерма не може да има дете, в проблема за липсата. Детето е най-близко до Бога, липсата на дете е липса на Бога в живота ни, на вяра. Искайки това дете, Йерма търси Бога и не може да го открие. Каквото и да правим, дори да имаме всичко в живота, ние искаме още нещо, което не е тук. Не можем да формулираме какво е то, но неистово искаме да запълним празнотата в нас, тази черна дупка. Темата е особено актуална днес, когато материалният човек не вярва в нищо, нито дори в Бог. Постепенно започваме да свикваме с липсата на духовното, а материалното взима превес, което е пагубно за общестовото.".

Изключителната сценография и костюмите са решени в 3-те цвята на Лорка – черно, бяло и червено. Драматично, напрегнато. Силни визуални метафори от първата сцена до последната. Домът – гробница с решетки на прозорците като кръстове, изсъхналото дърво като празната утроба, червената роза като порив за любов, черни рокли, бели ризи, черни гергефи. Йерма разтърсва зрителя умствено, емоционално и физически до сълзи.

Аплодисменти за Радина Кърджилова и целият екип на постановката "Йерма".

Прочетете още:

Премиера на "Йерма" от Лорка в Театър "Българска армия"

Сподели в: