„И сега нашите земи“ – част от програмата на CO I ECONOMY

„CO I ECONOMY“ е организиран от Балканския институт по труда и социалната политика и е посветен на солидарната икономика

„И сега нашите земи“ е вторият филм, включен в кино фестивала. Входът е свободен, а домакин е Културен център Г-8.

Филмът разказва за съпротивата срещу завладяване на земята в Африка. Трима герои, трима фермери се борят за опазване на земята и начина си на живот срещу чуждестранни инвеститори.

В Камерун Насако Бесинги въстава срещу проекта за плантации с маслодайни палми на американски инвестиционен фонд, докато Емануел Елонг създава международен алианс от производители в преки преговори с френската група Болоре (Bolloré).

Съпротива има и в Сенегал, където животновъди успяват да мобилизират международната преса в борбата си срещу един италиански инвеститор. Всеки отказва да напусне земята си и да се насочи към друг модел за развитие на селското стопанство в Африка.

Но вече съществува модел! Доказателствата са в Бенин, където центърът Сонгаи (Songhaï) обучава всяка година стотици млади африканци на органично и местно селско стопанство. Алтернативите на промишленото селско стопанство се разрастват и с тях се експериментира в
Африка.

Сподели в: