"И няколко червени рози" от Джефри Дивър излиза на 3 август

В Калифорния върлува нов убиец…
Той поставя край пътищата дървени кръстове с утрешна дата. И кървавочервени рози… Като знак за намерението му да убива… Методите му са ужасяващи, но прецизни: намира жертвите си чрез личните им данни, които те лекомислено публикуват в блоговете и социалните мрежи в интернет. Фатална грешка, която убиецът умело използва… срещу тях.

Със случая се заема Катрин Дансживият детектор на лъжата. Уликите я водят към Травис Бригам, който е обвинен за фатален пътен инцидент, отнел живота на две гимназистки. Но наистина ли той е безскрупулният извършител? И коя ще бъде следващата жертва?
В надпревара с времето и с всички, които се опитват да я спрат, Катрин следва по петите изобретателния престъпник. И ще успее да го хване само за четири дни… Освен с разрешаването на случая Данс е изправена и пред други трудности – корумпирани политици, обществена истерия и проблеми, заплашващи да разбият семейството й. А може би и нейната кариера…

Любителите на жанра отдавна са разбрали, че да четеш Джефри Дивър е като да играеш срещу гросмайстор – тъкмо си мислиш, че си отгатнал следващия ход, и авторът те хвърля в шах.  Острите завои в сюжета на трилърите му са запазена марка, а професионализмът в описваните разследвания – без аналог. Едно от нещата, които поддържат интереса към романите на Дивър, е умението всеки път да сътворява различни истории и да изненадва с неочаквани сюжети, без да изневерява на стила си. Дивър е първият в криминалната литература, който отделя толкова внимание на криминологията. По-късно тази идея е разработена не само в романите, а и в телевизионните сериали и широкоекранни филми.

Романът "Колекционерът на кости" е филмиран с Дензъл Уошингтън в ролята на Райм и Анджелина Джоли в ролята на Алмелия Сакс. Филмът постига значителен успех и по продажби, и по възторжените реакции на зрителите и критиците. Откупени са и правата на "Убийте Райм", "Каменната маймуна" и "Милост".

За автора
:
Джефри Дивър е юрист по образование, но избира писателския занаят пред скуката на съдебните зали. Още докато следва право и журналистика, в списание "Алфред Хичкок" се появяват първите му разкази. През 1990 г. везните окончателно се накланят в полза на белия лист и Дивър се отказва от адвокатска практика. Следва поредица трилъри, които бързо завладяват територии на пазара, пренаситен от образци на този жанр.

Издава: ИК ЕРА
Премиера: 3 август 2009 г.
Корична цена: 14 лв.

Сподели в: