"И камъкът говори" – конкурс-изложба на студенти от Националната художествена академия

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”,
галерия „Алма Матер”
представят:

И КАМЪКЪТ ГОВОРИ
КОНКУРС – ИЗЛОЖБА

на студенти от Националната художествена академия
/8 – 26 април 2019/

Официалното откриване на изложбата и раздаване на наградите:
15 април, понеделник, 18:00 ч., галерия „Алма Матер

Вероятно немалко хора вече са убедени, че и камъкът има душа, че и камъкът говори…
Убедени са поне тези, които редовно са посещавали или дори случайно са попадали на ежегодната изложба на студентите от специалност „Метал” в Националната художествена академия.

На тазгодишното осмо поред издание на вече превърналата се в традиция изложбата ще се представят творби на студенти, в които може да се усети неподправения вик на природата – на камъка, укротен в сръчните ръцете на младите творци. С амбицията и с усърдието на младостта те успяват да разчетат тайните послания на този толкова тежък и упорит за работа материал и да го превърнат в истинско изкуство.

А за пръв път в конкурса-изложба ще участват и творби от областта на медалиерството – малки, но заредени с положителна енергия скулптурни форми.
Изложбата е спонсорирана от фирма „Огняново”- К АД – производител на строителна вар. Изпълнителен директор на фирмата е д-р Николай Колев, специалист с дългогодишен ръководен опит, който познава отлично езика на камъка като работен материал, но също и възможностите му да се превърне в обект на артистично вдъхновение. Като ценител на изкуството, д-р Николай Колев се стреми да стимулира заложбите на младите художници и да ги подпомага в техния труден, но и емоционален творчески път. Реализирането на осмия поред конкурс-изложба безспорно доказва, че бизнесът и изкуството могат да комуникират на общ език, тъй като „камъкът говори” и обединява различни светове…

Сподели в: