И гърбът е лице – изложба

От 20 септември 2007 г. до 9 октомври 2007 г. галерия “Ракурси” (ул. “Хан Крум” 4а) представя изложбата “И гърбът е лице” на Любен Зидаров. Известният илюстратор, живописец и приложник, илюстрирал над 200 литературни произведения, подрежда маслена живопис и акварели, рисувани през последните месеци.

Художникът е нарекъл изложбата си така, тъй като е азбучна истина, че сериозните неща се изразяват най-вярно и точно чрез хумора. А това, че той истински го цени и притежава, е известно на всички, които го познават. Неговата енергия и хумор се предават с лекота на околните и ги карат да забравят умората и досадата и да погледнат по-ведро на света.

По въпроса за гърбовете – според художника, гърбът е истинското лице, в смисъл портретът, който показва човека гол голеничък. Гърбът не търпи никакъв грим. Човек разкрасява преди всичко лицето си, за да бъде красиво и съответно – да прикрие истинското. Затова художникът иска да покаже гърбовете, т. е. истинското лице. Така повечето картини в изложбата изобразяват гърбовете на неговите обекти. Авторът е нарисувал единствено своите любими модели – магаретата, както винаги – в лице, а не в гръб. Защото наистина е по-обидно да се каже на магарето “Какъв си човек”, отколкото на човека, че е магаре.

Сподели в: