"И все пак тя се върти…" – весел четвъртък в Габрово

И все пак тя се върти…”  – послевдният весел четвъртък ще се състои на 24 април 2014 г., 17.30 ч., зала 7 на Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово.

Под мотото „И все пак тя се върти…” – забележителното твърдение на Галилей – тържествено ще бъде отбелязан Международния ден на Земята – 22 април. Специален гост на събитието ще бъде френският художник Лаконик, който е влюбен в България и е щастлив за първи път у нас да представи своето творчество именно в Габрово. Творецът с интересен псевдоним е привърженик на визуалните интерпретации на различни житейски проблеми и умее да казва „много неща с малко думи”. Гостувал е с изложби от нестандартно изкуство и пространствени инсталации в родната си Франция и в редица европейски страни.

Художникът ще представи серия от 20 творби, специално създадени за тази гостуваща изложба. Всички те са посветени на Земята и предизвикват размисъл за въздействието на хората върху нашия общ дом и негласно апелират към повече отговорност за опазване на природата и света, в който живеем. Гостът ще разкаже интересната история по създаването на тази изложба, срещата му с габровския хумор и неочакваната серия от щастливи случайности, които го довеждат в България.  
 
В допълнение към изложбата Лаконик ще представи и най-новото си произведение – видеофилмът „Земята поразява”, в който авторът излага своите гледни точки към отношенията Човек – Природа.  

Гостуващата изложба е допълнена с 12 графични постера от художествения фонд „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата. Те са постъпвали през годините от участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата и онагледяват представите на творци от цял свят за чудесата и хармонията в природата и пагубното влияние на съвременната цивилизацията върху красотите на планетата.

Със свои изпълнения в събитието ще се включат възпитаници на Музикалната школа “Prima vista” с преподавател Елена Вълкова.

Сподели в: