И България е една голяма грешка – премиера

На 20 май, вторник, от 18.30 ч. в Дома на киното в София, ще се състои премиера на документалния филм "И България е една голяма грешка".

Сценарий Георги Лозанов
Режисьор Стоян Радев
Оператор Владимир Михайлов
Продукция на Теорема и Фронт Филм с подкрепата на Национален филмов център и БНТ
Времетраене 87 мин.

Документален филм за годините на преход от тоталитаризъм към демокрация в България, който предлага цялостна интерпретация на периода в препратка към понятието “симулация”, въведено в теорията от световно известния френски философ и социолог Жан Бодрияр. Заглавието на филма е иронично продължение на популярната реплика на Зигмунд Фройд “Америка е гигантска грешка”, изречена по повод разочарованието на австрийския учен от фалшивия американски свят, основан само на парите.

Филмът се състои от интервюта с представители на публичните зони, в които симулацията е най-интензивна – политическите биографии, бизнеса, медиите, църквата… Сценаристът Георги Лозанов изпълнява ролята и на водещ, който прави теоретичния увод и развива интерпретативния си подход през своите коментари на всяка от зоните и разговорите с техните типични представители. Подкрепено с богат фотоархив, съдържанието е едновременно критично и обнадеждаващо, то звучи като горчива, но честна диагноза, чието осъзнаване отваря положителни перспективи.

Списъкът с интервюирани включва: д-р Любомир Канов, проф. Михаил Неделчев, Андрей Райчев, Красимир Гергов, Явор Дачков, проф. Богдан Богданов, Борис Велчев, Христо Стоичков, Николай Колев – Босия, Слави Бинев, проф. Калин Янакиев, Георги Господинов.

Сподели в: