Италианското трио Алборан зарадва българските си почитатели

Италианското трио Алборан гастролира в София – в зала "България" в рамките на Jazz+.

Визитата на триото е свързана с инициативата на фестивала да представя най-добрите съвременни трио формации. Предни години участие са вземали Торд Густавсен, Естбьорн Свенсон и Лоран де Вилд.
И ако музиката на Естбьорн Свенсон трио ни потапя сред мистиката и студените нощи на Скандинавия, то италианците Алборан ни пренасят в слънчевото и приветливо Средиземноморие.

Съчетал европейската традиция и северноамериканския джаз, музикалният почерк на Алборан напомня както за саунда на Бил Еванс трио, така и за латинските и балканските търсения. В музиката на триото ясно личат различни културни традиции, ритми и звучене, характерни за различните райони, които водите на Средиземно море събират – от Испания и Италия  до Северна Африка и Западните Балкани. Акустични и мелодични, ритмични и феерични творбите им се асоциират с пъстрите пейзажи на Юга, топлите средиземноморски нощи, умерената суета на баровете край яхтените пристанища и леките коктейли.

Зад гърба си триото има два албума – „Meltemi” и „Near Gale”, композиции от които чухме по време на концерта им у нас.

Алборан трио е съставено от Паоло Палиага – пиано,  Дино Контенти – контрабас и Джиджи Биолкати – ударни. И тримата са виртуозни и специфични музиканти. Любопитен факт е, че своеобразният им лидер и основен композитор Паоло Палиага всъщност е завършил политология и има докторска степен по социология.

Интересна e и употребата на имена и думи от страна музикантите. Самото название на триото – Алборан, е взето от името на малък вулканичен остров в западната част на Средиземно море (в морето Алборан), между Испания и Мароко. Името на първия им албум „Meltemi” е дошло от названието на тънката водна ивица, която свързва Европа с Африка при Гибралтар, а названието на втория албум – “Near Gale” означава “седма степен по скалата на Бофор". "Точно преди урагана, когато вятърът е силен, но не разрушителен”, както самият Паоло Палиага обяснява в едно свое интервю. 

Сподели в: