История на толерантността и съвместното съществуване на различни народности ще бъдат представени в изложба

Мултимедийната изложба "Република на разнолики култури. Наследството на Полша” ще бъде открита утре от 18 часа в галерия "Средец" на Министерство на културата (бул. "Ал. Стамболийски" 17). На официалната церемония ще присъства директорът на Полския институт в София Анна Тренда.

Експозицията се организира от Министерството на културата на Република България, Посолството на Република Полша в Република България и Полския институт в София по случай Европейската година на междукултурния диалог – 2008.

Мултимедийната изложба, която представя историята на толерантността и съвместното съществуване на различни народности на територията на Полската република – Жечпосполита, се състои от 11 пулта, оборудвани с монитори и слушалки.

Проектът, разработен от Народната библиотека във Варшава, включва 10 кратки документални филма: два от тях разказват историята на Народната библиотека и историята на Полша. Останалите 8 филма са посветени на други културни среди, чието наследство оказва влияние върху съвременната култура на Полша: литовска, еврейска, немска, ислямска, френска, италианска, руска и арменска. Тази пъстра културна мозайка е илюстрирана с най-ценните ръкописи, старопечатни книги и карти от фондовете на Народната библиотека – Варшава. Към изложбата има издаден каталог на английски език, преведен и на български език.

Изложбата ще продължи до 5 октомври 2008 г.

Сподели в: