Историческият роман "Вечната Амбър“ на Катлийн Уинзор

В края на месец март издателство „Апостроф“ добави още едно заглавие към своето портфолио – бестселъра „Вечната Амбър“ от световноизвестната авторка Катлийн Уинзор. Едва 25-годишна, Катлийн Уинзор създава исторически роман, който заема достойно място сред световната класика и сбъдва най-романтичните копнежи на всяко женско сърце. Историята на Уинзор, сравнявана единствено с класиката „Отнесени от вихъра“, покорява милиони читатели по света и се радва на интереса на всяко ново поколение. „Вечната Амбър“ разказва за пътя към върха на една амбициозна жена, която не се отказва от мечтите си въпреки цената, която плаща за тях. Според в. „Ню Йорк Таймс“ Амбър е най-скандалната героиня на всички времена.

Още с излизането си романът е забранен първо в град Бостън, а след това в 14 щати на САЩ заради неморалните си сцени и провокации свързани със секса и освободеното поведение на главната героиня. Въпреки това още през първата седмица от публикуването му са продадени 100 000 екземпляра, а малко по-късно със своите 3 милиона продажби, творбата става книга на десетилетието в САЩ през 40-те години на XX век. Три години след излизането на романа през 1944 г., по него е заснет филм, който също постига световен успех.

Историята в книгата отвежда читателите в Лондон през XVII век. Красиво провинциално момиче е изоставено на улицата. Амбър е само на 16 години, бременна и безпарична. Въпреки всичко, което животът ѝ поднася, благодарение на своята красота, съобразителност и смелост, тя успява да се изкачи до завидна позиция в обществото – става графиня от антуража на Чарлс Втори. Безскрупулната и опасно обаятелна Амбър, преживява какво ли не – влиза в затвора, подвизава се като актриса, има за любовници най-известните и важни мъже, но постига своята амбиция. Войните, пожарите, чумата, дворцовите интриги – всяко изпитание сякаш я прави по-силна и целеустремена. Пътят на обикновеното провинциално момиче до английския двор е изпълнен с много предизвикателства, но въпреки бурния си живот Амбър остава вярна на голямата си любов.

Въпреки че Катлийн Уинзор не е посещавала Лондон до момента, в който написва романа си, историците са категорични, че той пресъздава в детайли епохата, в която се развива действието в него. Това до голяма степен се дължи на близо 400-те тома от колекцията на бившия си съпруг, посветени на Англия, които авторката изчита като подготовка. Ръкописът е бил пет пъти по-голям, но след редакторската намеса от издателите на „Отнесени от вихъра“, книгата излиза в 976 страници.

Голяма част от изданията на „Вечната Амбър“ у нас са силно съкратени. За първи път българските читатели ще имат възможност да се насладят на пълния текст на романа, поместен в едно издание, в чудесния превод на талантливата преводачка Ралица Кариева.

Сподели в: