Историкът на Елизабет Костова, предпремиера, Созопол

На 31 август (петък) 2007 от 20 ч. в Художествената галерия в Созопол се състоя предпремиерата на новата книга на Елизабет Костова – “Историкът” (издателство “Сиела”), с участието на Светлозар Желев и Камен Донев. Елизабет Костова (САЩ) е бакалавър по изкуствата от Университета Иейл и магистър по изящни изкуства и художествено писане от Университета в Мичиган. Публикувала е разкази, есета и поезия в различни американски литературни списания. Действието на първия й роман “Историкът” (2005 г.) се развива отчасти в България.

Книгата е увлекателно написана, в най-добрите традиции на детективския роман-разследване. Главната героиня е млада историчка, която намира призвание в това да продължи делото на баща си. Той е високопоставен американски дипломат, който е бил блестящ историк, внезапно отказал се от академична кариера в престижен университет, след като научава ужасна тайна от научния си ръководител проф. Роси. Професорът изчезва безследно веднага след като споделя тайната си със своя любим ученик. Бащата на героинята тръгва по следите на ужасното разкритие – Дракула е жив. Под непреодолимия натиск на тайнствени сили той е принуден да прекрати издирванията си и става дипломат – основател на Международната фондация за мир и демокрация. След години дъщеря му се натъква в неговия архив на тайнствена книга с бели страници и рисунка на страховит дракон по средата. Момичето узнава ужасната тайна от баща си и решава да продължи търсенето.

Авторката демонстрира великолепни познания по историята и културните традиции на южните славяни, Румъния и Византия. Проучвайки множество старинни ръкописи и изследвания на български и югоизточно европейски историци, главната героиня в крайна сметка открива гроба на Дракула в отдавна разрушен манастир затънтен в непроходимите български гори. Книгата държи в напрежение до края. Читателят сякаш очаква всеки момент да нахлуе влашкия княз Влад Цепеш (първообраз на Дракула), според героинята един от най-свирепите тирани на средновековна Европа, прочул се с непримиримата си борба и успешни битки с турците, в последната от които той загива. Обезглавеното му тяло започва своя самостоятелен живот и дава началото на легендата, която се корени във фолклора на южните славяни – мъртвец, който вампирясва, ако трупа му бъде прескочен от животно. Авторката е брилянтен разказвач, преобладават дългите диалози, описания на външния свят и душевните състояния на героите.

Романът става бестселър № 1 на Ню Йорк Таймс. Преведен е на 40 езика, предстои филмирането му от известната филмова компания Сони Пикчърс.

Още за книгата

Сподели в: