Истинският Че Гевара на Умберто Фонтова

Четиридесет години след смъртта на Че Гевара ликът му все още може да се види навсякъде. Представят го като мъченик на революцията, жертвал живота си, за да помогне на бедните в Латинска Америка. Списание „Тайм” го обяви за една от личностите-икони на XX век, Холивуд направи филм за него, звезди като Анджелина Джоли, Мадона, Карлос Сантана, и др. носят фланелки, бижута или татуировки с неговия лик.

Истината е съвсем друга, разбираме от книгата „Истинският Че Гевара” на Издателска къща Мак. Гевара съвсем не е нежна душа и самоотвержен герой – той е яростен комунист, който не се колебае да разстреля бременна в шестия месец жена, чието единствено престъпление е, че семейството й му се противопоставя. Че също е самозван лекар, абсурдно некомпетентен партизанин и нещастен подлизурко. Обгражда се  с невероятен лукс, докато се представя за „човек от народа”. Планира да хвърли атомна бомба върху Ню Йорк.

В своята книга Умберто Фонтова, кубински емигрант, развенчава редица митове за „световния символ на революцията”. Заради кръвожадната му омраза към „капитализма” Фонтова нарича Че „кръстник на модерния тероризъм”.

Експлозивният език на Фонтова поддържа жив интереса дори на читатели, които не са съгласни с неговите твърдения. Но те се базират на серия интервюта с оцелели от зверствата на кубинския режим, както и на  свидетелствата на американския агент на ЦРУ, разпитал Гевара преди боливийското правителство да го екзекутира на 9 октомври 1967 г.

Четиридесет години след смъртта на Че Гевара тази книга ни подканя да свикнем с мисълта, че Че е мъртъв. И по възможност да не бъдем сред „полезните идиоти”, които го обожествяват.

Умберто Фонтова е роден в Хавана, Куба, през 1954 г. Когато е на 7 години, семейството му емигрира от „Острова на свободата”. Умберто израства в Ню Орлийнс, в чиито университет завършва политически науки. Има докторска степен от Университета в Тюлейн като изследовател на политическите процеси в Латинска Америка. Автор на Родео в морския ад (2001), Опасен лов в Луизиана (2003). Третата му книга Фидел: любимият тиран на Холивуд (2005) го прави световно известен. През пролетта на 2007 г. Истинският Че Гевара и полезните идиоти, които го обожествяват затвърждава славата на  Фонтова като дълбок познавач и страстен разобличител на кубинския комунизъм.

Издател: Издателска къща МаК
Брой страници: 228
Цена: 11 лв.
Превод: Огнян Дъскарев

Сподели в: