Истинският Люин Дейвис – музикална драма в Дома на киното

На 2 юни, от 18.30 ч., в Дома на киното, в програмата на София Филм Фест за учащи, ще бъде показан Истинският Люин Дейвис – Inside Llewyn Davis.

САЩ, 2013, 105 мин.
Драма, музикален
Режисьори: Итън Коен, Джоел Коен
Сценаристи : Итън Коен, Джоел Коен
Оператор:  Бруно Делбонел
В ролите: Оскар Айзък, Кари Мълиган, Джон Гудман, Гарет Хедлънд, Джъстин Тимбърлейк

Многократните носители на Оскар, както и на награди от най-големите международни фестивали братята Коен, избират за главен герой на последния си филм лутащ се между славата и мизерията музикант от 60-те.

Люин Дейвис няма собствен дом, аутсайдер е не само спрямо обществото и семейството си, но и спрямо артистичната среда, към която желае да принадлежи. Най-голямата му победа за деня е да си осигури диван в нечий апартамент, на който да прекара нощта. Филмът го проследява в продължение на една седмица, през която изглежда заплаща за всичките си грехове и единственото живо същество, с което се чувства свързан е котка на име Одисей. Люин подобно на много други герои на братята Коен е маргинал, но сам е отговорен за ситуацията, в която се намира. Неговата безкомпромисност се оказва най-лошия му враг. Фолк жанрът, на който се е посветил, е все още непопулярен, а той отказва да се отклони от него.  

Протагонистът осъществява пътуване към себе си, което обаче го връща в стартовата точка. Монтажно това е изразено с повторението на един и същи епизод в началото и в края на филма. Финалът носи надежда, че героят е осъзнал причините за задънената улица, в която е животът му, но ни показва и изгряващият Боб Дилън и разбираме, че друг ще стане звездата на фолк музиката.

Централна функция във филма изпълнява музиката. Текстовете на песните подпомагат изграждането на образите и на сюжета. Авторите са постигнали максимална автентичност, като са ангажирали Ти Боун Бърнет – певец и автор на песни от 60-те за музикален продуцент. Изпълнителят на главната роля Оскар Айзък изпълнява сам песните – вокално и инструментално и по този начин персонажът му става органичен. Песните от своя страна са написани специално за филма от автори съвременници на събитията. По този начин е постигната непосредственост и актуалност, избягвайки носталгична сантименталност.

Филмът е отличен с номинация за Златна палма и е носител на Голямата награда на журито от фестивала в Кан през 2013 година, номиниран е още за награди Оскар, Златен глобус и БАФТА.

Сподели в: