Истината за "Смъртта на Наполеон" от Тиери Ленц и Жак Масе

Трябва ли да бъде отворена гробницата в Дома на инвалидите?

От години витаят легенди за обстоятелствата около кончината на една от най-популярните и най-магнетичните личности в историята на човечеството…

Неизлечимо заболяване или посегателство е сложило край на земните му дни? Може би е бил отровен с арсен от някой от близкото му обкръжение? Как е станало пренасянето на тялото през 1840 г. от остров Света Елена до Париж? Негови ли са тленните останки, положени в Дома на инвалидите, или на майордома му Киприани, починал няколко години по-рано? Какви са действителните причини за смъртта на Наполеон? Двете хипотези – за отровителството и за подмяната – смущават общественото мнение и насаждат съмнения и подозрения в масовото съзнание.

Утвърдените френски историци Тиери Ленц и Жак Масе, изследователи на живота и делото на Наполеон, търсят отговори на многобройните въпроси, които се роят в публичното пространство, анализират и разчитат свидетелствата на хора, живели редом с Императора или посветили се на проучване на необикновената му съдба. Съществува ли заговор за мълчание, съхраняващ “удобни” исторически истини? И дали пътят към истината е оскверняването на гробницата на един велик човек?

За авторите:

Тиери Ленц, директор на Фондацията “Наполеон”, е автор на “Нова история на Първата империя”. Той е генерален секретар на Комитета за издаване на кореспонденцията на Наполеон, от която са излезли шест тома.

Жак Масе, историк, изследовател на изгнанието на френския император на остров Света Елена, е автор на трудове за живота на Наполеон и на биографии на генерал Монтолон и генерал Гурго.

Заглавие: Смъртта на Наполеон. Митове, легенди и загадки
Автори: Тиери Ленц, Жак Масе
Преводач: Кина Илиева
Националност: френска
Обем: 230 стр.
Подвързия: мека
Цветност: черно-бяла
Интернет цена: 12 лв.
Корична цена: 14,00 лв.

Сподели в: