„Истерия” от Тери Джонсън в Сатиричен театър „Алеко Константинов”

На 19 октомври 2012 година от 19 часа в зала „Щастливеца” ще е премиерата на спектакъла „Истерия” от Тери Джонсън (превод от английски на Златна Костова). Първата за сезон 2012/2013 премиера на театъра е дело на режисьора Боян Иванов и сценографката Елица Георгиева.

Смешна, неочаквана и интелектуално провокираща съзнанието ни среща на знаменития психиатър и учен Зигмунд Фройд и художника Салвадор Дали, фарсово се развива на фона на упоритото желание на млада и привлекателна дама да потърси отговори на редица въпроси. Ситуацията е направо невъзможна, заредена с много британско остроумие, хумор и напрежение – до степен да не сме сигурни (както и Фройд) дали всичко това се случва, или е нечий сън. След тяхната среща вече нищо няма да е като преди.

В постановката играят актьорите Тодор Близнаков (Зигмунд Фройд), Благовест Благоев (Салвадор Дали), Силвана Пишимарова (Джесика) и Веселин Цанев (Д-р Яхуда).

Пиесата е спечелила британската награда „Оливие” за най-добра комедия (1993).

От какво би могъл да се страхува в последните си дни Зигмунд Фройд – един от най-смелите умове на цивилизацията, преобърнал с твърда ръка представата за вътрешния живот на човека и посочил с пръст действителния господар на поведението ни – подсъзнанието? От какво може да се страхува човекът, анализирал и класифицирал цял живот инстинктите на хората, техните тайни желания, обяснил причините да се смеят или страдат, обяснил самия страх.
Би ли могъл и той да крие нещо в килера си? Би ли искал тайно да зачеркне някои редове от миналото. Защо самият той е близо до истерия.
Или най-големият му страх би бил да изиграе главната роля във фарс?
Боян Иванов

Тери Джонсън – световноизвестен британски драматург и режисьор – е роден през 1955 година. Работи в театъра, телевизията и киното. Като режисьор и драматург е печелил редица престижни награди. Автор е на повече от десет пиеси. Носител е на наградата „Оливие” за най-добра комедия (1993, 1999), бил е драматург на годината (1995), получил е награда на театралните критици и наградата на писателската гилдия за най-добра пиеса (1995) и много други.

Боян Иванов – режисьор и автор – e завършил Театрална режисура във Висшето Училище по Музика и Сценични Изкуства (Франкфурт на Майн) в класа на проф. д-р Ханс Холман, както и Театрознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Николай Йорданов. Режисьор на „Суматоха” от Йордан Радичков – Театър „София”, „Деликатно нещо е душата” по Димитър Динев – Theater Osnabrück и ДТ “Сава Огнянов” – Русе, „Амеде” по Й. Йонеско – Щаатстеатер Вийсбаден (Германия) и други; както и на авторските спектакли „Девет и нещо“ в ДКТ-Варна, „Мисия Отело” (в съавторство с Алексей Кожухаров) в ДТ-Пловдив, „Q4 – Imitation Of Life” – goltz+silber Theaterproduktionen и ДТ-Варна, „Часът, в който не знаехме нищо един за друг” – ДТ-Варна и други.

Сподели в: