Испански филми без билети в цикъла "Испания е музика"


През месец май и първата сряда на юни Институт Сервантес-София представя цикъла “Испания е музика” в рамките на поредицата „Кино в сряда вечер” (Входът е свободен до запълване на Пространство Сервантес)

Този месец поставяме акцент на музиката като неразделна част от киното, независимо дали тя е документален елемент от разказа или просто съпровод на случващото се. В испанското кино подходът към музиката е изключително богат, като голямо внимание се обръща на популярната музика и обикновения човек.

13 май, 18.30 ч. – “Любовна магия
реж.: Франсиско Ровира Белета
С музиката на Мануел де Файа и танцът на Антонио де Гадес, Ла Полака и Рафаел де Кордоба, ще станем свидетели на любовната история между Антонио и Кандела, многократно помрачавана от жестокостта на Диего, бивш избраник на сърцето й.

20 май, 18.30 ч. – "Aх, Кармела"
реж.: Карлос Саура
По време на Испанската гражданска война (1936-1939) група комици се стремят да развеселят бойците – републиканци, но изморени от тежкия фронтови живот, се отправят към Валенсия. По грешка се озовават в плен, в зоната на националистите.

27 май , 18.30 ч. – "Фадо"
реж.: Карлос Саура
След "Фламенко" (1995) y "Танго" (1998), номиниран с Оскар за най-добър чуждестранен филм, Карлос Саура завършва през 2005 трилогията на съвременната градска песен с филма "Фадо". След повече от две години изследване върху фадото, Саура прави важна крачка в кариерата си към мюзикъла. Във "Фадо" Саура отразява по оригинален начин раждането на музиката на предградията и пристанищата, която само по себе си синтезира популярната музика от края на XIX век.

03 юни, 18.30 ч. – "Чудото от Кандеал"
реж.: Фернандо Труеба
Смесица от жанрове, заснета в Салвадор де Байя (Бразилия), в бедния квартал Кандеал. Една история за солидарността, борбата и работата на малка група хора, които променят към добро живота на цяла общност. Кандеал, музиката, Карлиньос Браун и Бебо Валдес са четирите главни действащи лица, създали „Чудото от Кандеал“.

• Филмите са със субтитри на български език.
• Входът е свободен до запълване на залата.
• Начало на всички прожекции: 18.30ч.

Сподели в: