Испански лекар от ХVI век смята, че тютюнът лекува почти всичко в "Захвърлен в природата"

От понеделник на книжния пазар излиза "Захвърлен в природата" от Милен Русков, издание на ИК "Жанет 45".

Книгата може да се чете и като любовно обяснение пред изкуството на романа, такова каквото го схваща Кундера в прочутото си едноименно есе – европейско творение, пропито от иронията и огласено от смеха на бог.

Действието на романа се развива през ХVІ в. в Испания и по-точно Севиля – много важен град тогава, голямата врата към Индиите. Героите на книгата са лекари, които вкарват тютюна в Европа и са го смятали за лечебно средство. Първият трактат за тютюна, публикуван в Европа (през 1571 г.), е на испанския доктор Николас Монардес, който е един от двамата главни герои на тази книга, и който впрочем нарича тютюна “herba panacea”. Те са смятали, че тютюнът, открит наскоро преди това в Америка, в Новия свят, е панацея, обещаното от древните велико лекарство, с което се лекува почти всичко. Този възглед е бил много широко разпространен сред европейските лекари през ХVІ и ХVІІ в. и следите му могат да се видят доста отчетливо чак до ХІХ век.

Можете да си представите, или по-скоро не можете, каква поредица от трагикомични недоразумения следва от това. Историята на тютюна е също много показателен символ – показателен за слабата сила (или силната слабост) на човешкия ум, за претенциите на науката, винаги големи и често неоснователни, за странното преплитане на доброто и злото, преплитане на силните характери с добрите намерения и лошите практики, за промяната на възгледите и светогледите, така подвластни всъщност на случая и момента, за възхода и попарването на надеждите и упорството в грешките, за изкушението на лекарствата, медицински или други, които накрая ви убиват и най-сетне за несломимата, непоколебима жизненост на природата и нейните създания. Великолепна история в трагикомична книга за малкия човек в необятната природа.

Милен Русков
е роден през 1966 г. в Бургас. Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Работи като преводач. Дебютът му – "Джобна енциклопедия на мистериите" (2004) – носи награда от Националния конкурс "Южна пролет" (Хасково, 2005).

Още от същото издателство:

Сподели в: