Ирен Ямами ще представи книгата си "Архаични символи в бродерията" в България

Българка от Япония и американка, професор по изкуствата, се срещнаха в България за представянето на книгата „Архаични символи в бродерията”.

Авторката е Ирен Величкова – Ямами, българка, която от 1988 г. живее в Страната на изгряващото слънце, където води курсове в собствена школа по бродерия. Американката е проф. Мари Б. Кели – потомствена тъкачка, художничка, преподавател по изкуствата, автор на много книги за древните символи – която окуражава Ирен в изследването.

Ирен Ямами събира материалите близо 15 години. Началото е поставено през 1998 г., когато чрез интернет сайт й попадат две книги от проф. Мари Б. Кели за бродериите от Източна Европа. „Стана ми мъчно, че една американка е написала такива великолепни неща за нашата бродерия, така както преди години една шотландка написа най-хубавата книга за Левски.” – споделя Ирен.

Тя е запознатата с издадените у нас досега книги по темата, но смята, че на авторите им липсват материали по този въпрос. „Ако се бяха задълбочили, щяха да разберат, че символите са съществували преди 10 000 години, още в стара Европа и че много мотиви не са само български, а са характерни за цялото Източно Средиземноморие, Източна Европа, Европейската част на Русия, чак до Скандинавските части включително.” – обяснява авторката.

Плюсовете на книгата са, че тълкува символите от най-древни времена до съвремието ни. Предимството на Ирен Ямами е, че познава добре българската, европейската бродерия и йероглификата, което й дава възможност за цялостен поглед върху символите, интересни връзки между история и етнография и задълбочен анализ.

Ирен Ямами се свързва с проф. Кели, която става нейн ментор. Преди три години професорът й казва, че когато напише книгата си, тя ще дойде в България за премиерата. Ето че това вече е факт – книгата е издадена, а проф. Кели долетя от Америка, за да й пожелае на добър час.

Архаични символи в бродерията” ще има две премиери. На 16 август (17:00 часа) ще бъде представена във Велико Търново, в етнофграфския музей „Сокай”, а на 20 август – в София (18:00 часа), в НМ „Земята и хората” и на двете места ще може да бъде закупена. Изданието няма да се продава по книжарниците, а чрез Ани Йовева от фейсбук страницата на „Работилница Седянка”.

Ирен вярва, че книгата ще бъде полезна за всички, които са влюбени в българската бродерия, както и за хора, занимаващи се професионално с тематиката на символите.

Корична цена: 12 лв.

проф. Мари Б. Кели от ляво и Ирен Величкова-Ямами - от дясно ( автор: Ивет Лолова)

Сподели в: