Ирена Иванова: Знам от какво има нужда всеки млад писател

Представяме ви Ирена Иванова – основател и организатор на Творческа академия "Заешка дупка".

Ирена е писател, режисьор и актриса и затова решава да се захване с начинание като Академия "Заешка дупка", насочена към всеки, който има призвание на писател и иска да се развива в тази посока. Академията организира лекции и работилници, като писателските групи са в следните направления: Проза, Поезия, Кино Сценарий, Телевизионен Сценарий, Драматургия и Рекламно Писане.

Академията ще проведе своите обучения в рамките на три месеца, в периода 25 септември – 16 декември. Приемът ще продължи до 25-ти август.

В лекторския състав са събрани едни от най-големите имена на българската литература, телевизия, кино, театър и публицистика. 

Защо "Заешка дупка" и откъде се появи идеята?

Дълго време мислих за името, обсъждах всякакви варианти с приятели и една вечер то се появи от нищото като усещане
за света отвъд, този на въображението и необяснимите неща, в които скача всеки писател. Никога не знаеш какво ще излезе от тази дупка, дали заек, дали змия… Но скачаш, защото смисълът е в падането. Името само по себе си има много значения. Някои го свързват с Алиса в страната на чудесата, други със състояние под опиати, нека всеки сам направи своето тълкуване, свободата е важна за всеки, който пише.

И защо Ирена Иванова се захваща с такава нелека задача?

Защото кой ако не аз? Имам опит в дирижирането на такъв тип проект. Знам от какво има нужда всеки млад писател, защото аз съм такъв и наблюдавам нещата от тази гледна точка. Постарала съм се да събера едни от най-добрите имена в литературата,
киното, театъра и публицистиката, които да дадат своя опит на бъдещите курсисти на Академията. Останалото зависи от самите курсисти.

За кого е Академията? Кой е поканен да се включи?

Всеки, който иска да стане писател, без значение дали пише или не. Вярвам, че има много скрити диаманти, които чакат да бъдат открити и изшлайфани. Така че – всеки е добре дошъл. Смелост!

Ще е забавление и/или реално учене повече?

Обезателно забавление! Кандидатите не бива да се стряскат от теоретичните лекции или учебните планове, те са там за да се даде по-пряк път до доброто писане. Ще има повече писане. Срещите с всички тези писатели и сценаристи преди всичко задвижват
въображението и учат на собствена дисциплина за писане, нещо, което ни липсва в забързания начин на живот. А и да се докоснеш до тези творци най-малкото е адски вдъхновяващо! Обещавам, че тези три месеца ще бъдат изпълнени с незабравими моменти. Ще има публични поетични двубои, четене на пиеси, уъркшопи и семинари. А след трите месеца курсистите ще имат възможност да се запишат на Месец на реализацията, в който ще могат да работят индивидуално с редактор върху своите книги, сценарии или пиеси.

Какво пожелаваш на "Заешка дупка" и всички, които влязат в нея?

Вдъхновение и приятно прекарване в света на пишещите летящи хора!

А на себе си?

Доволни и усмихнати курсисти.

Сподели в: