Интересът към българския фолклор по света е голям

Българският музикален фолклор се радва на сериозен интерес по света. В много страни концертите на наши ансамбли се посрещат с овации, а в някои от тях се създават и състави, в които се изучава и изпълнява българска народна музика.
Музикална къща "Гега Ню” вече представи два – оркестър "Тополово” от Франция (GD 148) и "Балкан транзит” от Дания (GD 311). Допълваме поредицата с великолепните записи на холандския ансамбъл "Чубрица”.

През 2003 г. добруджанската певица Галина Дурмушлийска и холандският продуцент Яп ван Бейлен от фондация "Etnic” създават ансамбъл „Чубрица”. И двамата имат опит в ръководенето на женски хор, но този път съставът е смесен. За диригент поканват Иво Босвайк. Голямото предизвикателство е репертоарът. Нотната литература изобилства с песни за женски народен хор, но за смесен народен хор няма творби. Те се обръщат към българските композитори Генчо Генчев, Петър Крумов, Милчо Василев и др., които пишат специално за този състав. А Иво Босвайк и Галина Дурмушлийска обработват за смесен хор автентични народни песни от различни райони на България. Включват и произведения, превърнали се отдавна в класика.

Програмата "Години, години” представя обредния календар, започвайки с Коледа и завършвайки с есенните празници. На сцената музикантите пеят, свирят, а на екран се показват различни моменти от българската култура. Така зрителите се запознават не само с музиката на България, но и с нейните древни паметници и природа. Премиерата на спектакъла е на 10 април 2005 г. в голямата зала на Корзо-театър в Хага. Оттогава до днес програмата предизвиква огромен интерес и преминава в препълнени зали.

За да опознаят страната, чиято музика изпълняват, музикантите посещават България. По покана на Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев” ансамбълът представя програмата си в гр. Котел и региона (май, 2005 г.). Следващото турне е през октомври 2005 г. – по покана на ансамбъл "Пирин” и община Благоевград, а през 2006 г. участват в прегледа "Нова българска музика” в Националния дворец на културата. След концерта турнето продължава във Видинския край – по покана на Фондацията за културен диалог между народите. Тези три гостувания дават кураж и на изпълнителите, и на ръководителите – да подготвят нова програма "Контрасти, контрасти”, чиято премиера ще бъде през 2008 г.

Пет години след началото, ансамбъл "Чубрица” може с основание да се гордее с постиженията си. Музикантите се справят великолепно с езика, със стиловите особености на песните от различните фолклорни области и не на последно място – успяват да пресъздадат атмосферата на истински фолклорен празник.

Сподели в: