Интердисциплинарният експеримент "Мултиполис – Образите на града"

София ще бъде терен за изява на пет немски артисти, които използват града като средство и среда за своето изкуство. Между 23 и 28 юни те ще оживят градината на Народния театър, BUD.KO и двора на Гьоте институт чрез пространствена намеса, инсталации, пърформанс и прожекции.

Елизабет Розентал, Франк Зицман, Джулия Помер, Марлен Андреев и Томас Джудиш гостуват в София като част от програмата за резидентни артисти на платформа за съвременно изкусво The fridge. Посещението им е втори етап и естествено продължение на проекта "Мултиполис – Образите на града", стартирал в началото на 2016 като интердисциплинарен експеримент, срещащ млади художници, хуманитаристи и музиканти. Форматът цели да изследва града и неговото многообразие, образите и скритите му визуални метафори, историята и хората му и как те могат да бъдат използвани като градивен (а понякога и деструктивен) материал за изкуство.

Куратор на едноседмичната резиденция е Марлен Андреев. Програмата започва на 23 юни с открит разговор с артистите в новото пространство на The fridge на ул. Ген. Паренсов 6, където те ще покажат и свои минали проекти и ще разкажат какво стимулира въображението им във взаимодействието с градската среда и хора.

Посещението на немската група се осъществява с подкрепата на Гьоте институт, който ще бъде и сцена за пърформансите "Sailor single" на Eлизабет Розентал и "Space Fittings" на Джулия Помер на 28 юни. Будката на "Дондуков" и "Стара планина", която също с подкрепата на института възкръсна като BUD.KO, ще е пространство за изява на Франк Зицман, Джулия Помър и Томас Джудиш през целия ден на 26-ти.

Пълна програма на събитията:

23 ЮНИ / ПЕТЪК

20:00 Разговор с артистите – ул. Ген. Паренсов 6-б / The fridge

25 ЮНИ / НЕДЕЛЯ

16:00 – 19:00 Народен театър „Иван Вазов” – градина / Марлен Андреев “Contact drawing” -пърформанс

16:00 – 19:00 Народен театър „Иван Вазов” – градина / Франк Зицман“(Keepyour) Distance” – намеса в градска среда

26 ЮНИ / ПОНЕДЕЛНИК

9:00 – 17:00 BUD.KO / Франк Зицман „Dienstbilder”

20:00 BUD.KO / Джулия Помър “Clothes garland”- пърформанс

21:00 – 23:00 BUD.KO / Томас Джудиш „Just going on”2016 – видео прожекция

27 ЮНИ / ВТОРНИК

17:00 – 20:00 BUD.KO / Марлен Андреев “Ciao”-пърформанс

20:00 Групова акция – бълграски и немски артисти

28 ЮНИ / СРЯДА

16:00 Народен театър „Иван Вазов” -градина / Томас Джудиш “Molehills”- намеса в градска среда

19:00 – 20:00 Гьоте Институт – двор / Eлизабет Розентал „Sailor single“и Джулия Помър „Space Fittings” – пърформанс

Сподели в: