Интервю с Дилян Манолов и Явор Гочев – новите младежки делегати към ООН

Програмата „Български младежки делегат към ООН“ стартира през 2006 г. и се организира от Дружество за ООН в България с подкрепата на Министерството на външните работи.

Новоизбраните български младежки делегати към ООН – Дилян Манолов и Явор Гочев ще представят България на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Една от задачите им за подготовка включва да дадат гласност на българските младежи между 15 и 29 години. Ако попадате в тази възрастова граница, имате шанс да споделите мнения, приоритети, идеи и желание за промяна като попълните изготвената от младежките делегати кратка, анонимна анкета.

За отговорността да представят българската младеж в ООН ни разказват лично Дилян Манолов и Явор Гочев.

Отговорност, възможност… какво още е тази важна роля, която ви е възложена да представлявате младите хора в България в ООН?

Дилян: Да представям младите хора в България е чест и предизвикателство.

Явор: Колкото и клиширано може да прозвучи, това е една мисия – мисия да покажем на младите хора в нашата страна, че техният глас може да бъде чут, както на национално, така и на международно ниво и че промяната зависи от самите нас и нашите действия и усилия.

Как протича подготовката и какво планирате?

Дилян: Подготовката върви много динамично и се разгръща според очакванията ми. Очаквам всичко като развитие, защото да представляваш няколкостотин хиляди души наистина може да те изправи пред всичко. Планираме да се представим отлично в Ню Йорк, да създадем солидна мрежа от нови контакти, както и да развием вече създадените взаимоотношения.

Явор: След започване на програмата осъзнах каква голяма отговорност носим, затова правим и всичко възможно да се подготвим на ниво и да представим България и българските младежи по възможно най-добрия начин. В момента разпространяваме нашата анкета, която има за цел да проучи предизвикателствата с които се сблъскват младите хора в България. Тя е изключително важна за нас, защото на база на отговорите ще планираме нашите приоритети и работа по време на мандата. Също така, тя ще послужи за основа на нашето изказване пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк през октомври месец.

Ако трябва накратко да кажете – защо самите вие избрахте да останете и да се развивате в България?

Дилян: Аз останах в България, защото съм израснал в Германия. А там хората остават и работят за техния град, област, специфична група от хора. Имам плодотворни контакти навън, които ми позволяват да изнасям български опит и да внедряван нови практики.

Явор: Хората казват, че в България животът е труден и до известна степен са прави, но моето лично разбиране е, че всяка трудност и предизвикателство представляват една възможност – възможност да променим нещата към по-добро.

Сподели в: