Интерактивните инсталации Дигитални игри

“Иван Асен” 22 – място за съвременни изкуства и дизайн, открива сезона с поредното събитие от програмата си за 2007: ИНТЕРАКТИВНИТЕ ИНСТАЛАЦИИ “d-games /ДИГИТАЛНИ ИГРИ” на Райчо Станев и Светлана Мирчева.

Откриването ще се състои във вторник, 9.10. от 19:00 часа на ул. Цар Иван Асен II 22 в София. Инсталациите ще останат на “Иван Асен” 22 до 19.10. и ще могат да бъдат разглеждани всеки делничен ден между 18:00-20:00 по предварителна договорка на тел. 0888 399506.

Как и защо помним по този начин? Как и защо чувстваме по този начин?Дигитални игри
на Светлана Мирчева и Райчо Станев са всъщност провокация към всеки, който при едно или друго преживяване се е сблъскал с трудното обяснение на собственото си тяло и емоции. Тук компютърът се оказва в помощ – това, което ни е трудно да изразим или почти невъзможно да обясним с думи, е предоставено на дигиталната стилистика. Светлана ни отвежда в един английски свят, където споменът сгъстява случилото се така, че въпросът – как да различим реално случилото се, след като имаме само

спомен за него, който не е случилото се – няма лесен отговор. Райчо ни отвежда към тайните на емоционалната ни памет и стратегиите, които тялото ни избира, за да я скрие или покаже – всъщност тялото никога нищо не скрива, но дали знаем как да наблюдаваме това? Дигитални игри са свеж и провокативен поглед към едни от най-горещите въпроси на днешното ни време.

Това е четвъртият общ проект на двамата артисти след Мобилни пространства – Гьоте-институт 2006; IV-ти

Openfest – София 2006; Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2007.

:: Райчо Станев – Е-МОЦИИ

Понякога ми е трудно да се изразявам, точно за това търся различните слоеве на общуване навсякъде около мен:

емоции :: обмен :: действие

Всеки от нас комуникира по свой собствен начин – вътрешен свят дефиниран само от емоции. Кодът на програмата също участва директно в проекта – компютърът сам решава кога и кой слой да разкрие

при съответна реакция от страна на зрителя.

:: Светлана Мирчева – Woodhouse Bowling Club

Woodhouse Bowling Club се отнася за нашето възприятие за време и движение, за това как възприемаме света всъщност, как виждаме времето, как усещаме движението? Времето е представено като едновременна съвкупност от отделни моменти. Движението – като разлика между две фази, два образа.“Играта беше много проста. Сега си я спомням. Но в съзнанието ми всички моменти се припокриват в един, съществуват не последователно, а паралелно. Сега си спомням дългите часове игра като една минута.”

Повече информация за събитието можете да получите на www.d-games.info

Сподели в: