Иновативни методи за обживяване на културните пространства в града

На 9 юли 2015 г., от 10:30 со 12:00 часа в Пресцентъра на НДК ще се състои отворена дискусия с французина Оскар Барда на тема: "Иновативни интерактивни методи за обживяване на културните пространства в града". Той ще разкаже за Гаите Лирик – културен център в сърцето на Париж без еквивалент в света.

Гаите Лирик е изцяло посветен на дигиталната култура във всичките му авангардни форми – място, където да поиграеш видео-игри, да посетиш концерт в специално екипирана за тази цел зала, да създадеш своята capture motion инсталация или просто да изпиеш чаша питие със съмишленици по време на многобройните събития и фестивали, организирани там. Срещайки на едно място творчеството и иновативните решения, в Гаите Лирик се раждат нови жанрове и форми в културата и изкуството (в музиката, визуалните изкуства, киното, дизайна).

Публиката, към която се насочват първоначално са с възраст между 15 и 35 години т.е. по-скоро младежка, която посещава кино, театър, изложби на съвременното изкуство и музеи, но в същото време силно чувствителна към новите технологии и „лакома“ за авангардни културни продукти. Днес в Гаите Лирик възрастовата граница е силно увеличена: много често например видео-игрите са посещавани от различни възрастови групи /тип дядо и внуче/, което в същото време е и своеобразен диалог между поколенията. Организирайки специфични ателиета за деца, най-малките са между честите посетители на авангардния парижки културен център.

От самото начало на съществуването си през 2011 г., Гаите Лирик създава голяма мрежа от партньорства, приемайки с отворени врати всички заинтересовани от бъдещето предприемачи. Между тях се нареждат Philips, Nespresso, Alcatel, Babel, Getty Images, Microsoft, Observatoire Nivea, Uniqlo, Levis Jeans и много други.

По покана на Мирослав Боршош, изпълнителен директор на Националния дворец на културата и с любезното съдействие на Френски институт в България в лицето на директора Гийом Робер, на двудневно посещение /8-9 юли/ у нас пристига един от експертите в център Гаите Лирик – Оскар Барда.

След кратка презентация за центъра Гаите Лирик на Оскар Барда, дискусията има за цел да даде начален тласък и насоки на проекта на НДК за създаване на дигитално пространство, както и да събудят интереса на подрастващото поколение към програмирането в сърцето на културни продукти, дизайнът и технологиите. Партньори на събитието са Асоциация за развитие на София и Програма „Европа“ на Столична община.

Сподели в: