"Инквизиторът" от Питър Клемънт – един зловещ медицински трилър

"Инквизиторът" е една от най-добрите работи на Питър Клемънт – разтърсващ трилър, който оставя читателя да отгатва сам мотивите и идентичността на жестокия убиец почти до края на самия роман. Чете се на един дъх, а градусът на напрежението расте с всяка прелистена страница. Повествованието в "Инквизиторът" е драматично и бързо, изпълнено с любопитна терминология от медицинския свят, която присъства ненатрапчиво и прави разказа още по-правдоподобен. Реалистично представените образи и ситуации подсилват напрежението и със сигурност ще предизвикват интереса на всеки любител на жанра. Книгата се характеризира с широко и разнообразно присъствие на герои на фона на уникално пресъздадената болнична атмосфера. Диалозите са леки, динамични и интригуващи, а езикът разговорен.

За романа:
"Инквизиторът" започва от предверията на Ада, където умиращ от рак пациент чува шептящ в тъмнината глас. Тайнственият глас желае да научи какво вижда умиращия в последните мигове от живота си. Действието се развива в разрастващия се медицински комплекс Свети Пол в град Бъфало, щата Ню Йорк. Доктор Ърл Гарнет е началник на спешно отделение и вицепрезидент на болницата, както и всеотдаен и състрадателен съпруг. Болницата е заплашена от разрастваща се епидемия и въпреки огромните усилия на всички служители, смъртните случаи не намаляват. Главният герой доктор Гарнет се впуска в разследване на причините за разразилата се епидемия. Откритията, които прави, съсредоточават вниманието на читателя върху смразяващи събития. Разследването му довежда до заключението, че някой от персонала предумишлено прекратява живота на най-уязвимите пациенти. Психопатът убиец е обсебен от манията да научава от умиращите хора какво виждат, когато преминават границата между живота и смъртта. Всеки е заподозрян, всеки е евентуална жертва, а напрежението расте.

За автора:
Питър Клемънт прави своя дебют като писател през 1998 година. Авторът черпи вдъхновение за романите си от 28-годишната си практика като лекар в Спешно отделение. В момента работи на частна практика. Обикновено историите, които разказва в романите си, са провокирани и вдъхновени от реални събития.

"Инквизиторът" е последният роман на Питър Клемънт, а на български са преведени още "Смъртоносна практика", "Процедурата", "Спешно отделение". Клемънт има способността да предаде същия адреналин, съмнения и страхове, каквито съпътстват болничната реалност. Във всичките си книги разкрива тайни от света на медицината, а читателят му се впуска в истинско изследване на подробности от кухнята на спешно отделение.

Отзиви за книгата:
"Болничната атмосфера и светът на медицината са представени толкова реалистично, че книгата пробужда миризмата на белина и спирт."
The Boston Globe

"Медицинските трилъри са романи, които могат да предизвикват истински кошмари, някои от най-добрите са на Питър Клемънт. А "Инквизиторът" е определено от висока класа."
Margaret Cannon,
The Globe and Mail

"Изключително занимателно четиво. Действието никога не спира, а напрежението направо може да ви убие."
Kingston Observer

Очаквайте от същата поредица до края на месеца книгите: "Изплаши я до смърт" на Йън Макдауъл и "Паралелни лъжи" на Ридли Пиърсън.

Издава: ИК Унискорп
Поредица: Роман Експрес
Страници: 416
Корична цена: 16 лв.
Премиера: 8 юни 2009 г.

Сподели в: