Индонезийски гамелан прозвуча в София

Отекват властните удари на големия меден гонг. След кратка пауза от глъбините на покоя се ражда бурната петотонна мелодия на балийския гамелан. В забързания лад на екзотичните съзвучия, сътворена от множество метални и бамбукови ксилофони с резонатори, се обистря образът на каменния храм „чанди”, чийто стъпаловиден покрив търси небесната нирвана. После мелодията ни пренася на пищна дворцова церемония в султанските кратони в Централна Ява, под виещия се дим на недремещи вулкани. На преден план се менят картините на напрегнат труд по оризищата, селски празник на мегдана, завладяващия театър на сенките „ваянг кулит”, ненадминатата феерия на танцуващи девойки, храбри персонажи, кармични превъплъщения на доброто и злото.     

Мелодията на гамелана всъщност звучи в голямата аудитория на Природонаучния музей в центъра на София. Според древната традиция гонгът възвестява началото на вечерта на индонезийската музика. Лайтмотивът на вечерта е „Гамеланът – символът на Индонезия”. Традицията на гамелановата музика, която води началото си от островните империи на Ява, Бали и Ломбок, е жива и днес.

Лектор е видната музиколожка и изследовател на музикалното творчество на азиатските народи ст.н. сътрудник в Отдела за Музикознание на Института по изкуствата към БАН Иванка Влаева, активен член на Сдружението на приятелите на Индонезия “Нусантара”.

Пред препълнената аудитория тя разкрива историческия път на традиционната музика от времето на индуистката и будистка цивилизации, навлизането на мюсюлманската музикална традиция, проникването на европейското влияние и модерната попмузика. Отделните периоди са илюстрирани с музикални откъси, съвременни и архивни фотоси.

На вечерта бе представен и току-що излезлият забележителния труд на Иванка Влаева „Музика по пътя на коприната”. Този внушителен сборник с теоретични, исторически и етномузикосоциологически студии увенчава четвъртвековните й всеотдайни усилия в изследване музикалните традиции и творчество на страните на Азиатския югозапад, юг, югоизток и Далечния изток. Издаването на книгата става възможно след спечелване конкурса на Националния фонд „Култура” при Министерството на културата на България.

В края на вечерта прозвуча на индонеазийски „Приспивната песен на кокосовите острови” („Rayuan Pulau Kelapa”), изпълнена от талантливия Симеон Желязков –  възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков”.

Временно Управляващият посолството на Република Индонезия г-н Ади Хартомо приветства присъстващите от името на посланик Роберт Иммануел Ингкириванг. Той изказа благодарност към Сдружението на приятелите на Индонезия „Нусантара” за организиране на настоящата вечер, която е  естествено продължение на проведената преди месец Вечер на индонезийската поезия.  Благодари също на изтъкнатата лекторка, която задълбочено и професионално представи частица от богатата музикална съкровищница на Индонезийския архипелаг, която е жива и в наши дни.

Удар на гонга възвести края на тази екзотична вечер, която дълго ще се помни.

Снимка: Иванка Влаева представя историята на музиката на гамелана.

Клуб "Нусантара" представи индонезийска поезия
Д-р Петър Берон чества 70 години с "Приятели на Индонезия-Нусантара"

Сподели в: