Инди Зара: В албума "Homeland" събрах музиката на морето и планината

Инди Зара е певица и актриса от френско-марокански произход, която обожава да рисува. Стилът  й е комбинация от няколко жанра обединяващи блус, фънк и соул с марокански, ориенталски  и западноевропейски нотки. Повечето от песните й са на английски, но тя пее също на френски и берберски език.

Музикалните критици често я сравняват с Бет Гибънс от Портисхед, Ману Чао, Пати Смит и Нора Джоунс. Тези изпълнители, както и много други, силно са повлияли на творчеството на Инди Зара, което не може да бъде класифицирано само в един-единствен музикален стил.

Пустинната джаз принцеса Инди Зара, която идва у нас за дългоочаквания си концерт на 16 октомври в SofiaLiveClub, разказва за новия си албум „Homeland“ в интервю за Kafene.bg.

Вторият студиен албум „Homeland“, който тя ще представи с концерта си у нас, е създаден в родината на Зара и по-точно в Маракеш. Музиката в него е фюжън, с усещане за джаз, соул, фънк и рок.

Заглавието на втория ви албум, който е създаден в родината ви Мароко, е "Homeland", това ли е мястото, където се чувствате у дома си?

Аз съм внучка на туареги, а баща ми е военен. Още докато бях дете, пътувахме доста – живели сме в Мароко, Испания, Франция, Холандия. Сега също пътувам много, баща ми живее в Агадир, а брат ми в Гваделупа. Ние сме едно пътуващо семейство!

Тогава защо именно  "Homeland"?

„Homeland" буквално означава "дом", " родна земя". Аз си зададох въпроса – какво означава, когато човек не е привързан към земята си? Може би, за да ме разберете най-добре, трябва да ви изпея нещо.

Една от песните в албума се нарича "Silence". От това ли имахте нужда, след зашеметяващия успех на първия си албум?

Мълчанието е добър спътник! Това ме успокоява и ми помага да се отпусна, което е страхотно за рисуването. А аз рисувам много, това провокира въображението ми, след това преминавам в света на музиката.

Споделяли сте също, че обичате много планините и пустинята. Носят ли те същия творчески заряд за вас?

В Мароко имаме Атлантическия океан от едната страна, а от друга – планински вериги! Преди "Homeland" имах нужда да презаредя батериите си. Повярвайте ми природата е добър лекар. За да запиша диска си, аз избрах открити пространства, с гледките от планинските вериги на Мароко и шума на Атлантическия океан. Затова албумът събира музиката на морето и планината, а в богатството от елементи винаги има нещо ново, което откриваш в песните всеки път.

През октомври ви предстои концерт в София. Какви са очакванията за българската публика?

Да, на 16 октомври идвам в София за един много интересен и вълнуващ клубен концерт. Не го пропускайте. Очаквам с нетърпение срещата с българската публика, на която ще представя и новия си албум. Бях в страната ви през 2011 година, тогава се запознах с българската публика и нейните емоции. За мен София е град, който също носи атмосферата на моята музика.

Повече за концерта й в София прочетете тук:
Инди Зара с концерт в София през октомври

Сподели в: