Индия ала прима - картини, рисувани под Покрива на света

Kafene.bg | 16.12.16

Индия ала прима - картини, рисувани под Покрива на света
До 31 декември в галерия „Сердика” може да бъде разгледана общата изложба „Индия ала прима“. Експозицията представя творби на четирима изтъкнати български художници: Аглика Гайтаникова, Иван Додов, Селма Тодорова и Стефан Чурчулиев. Изложбата е посветена на 70-годишнината от независимостта на Индия и е резултат от едноименния българо–индийски проект, организиран от Индологическа фондация „Изток Запад“, Дом на културата „Сушма“ в Индия и Фондация „Международно акварелно общество“ – България, с любезната подкрепа на Посолството на Република Индия в София. Колекцията от картини са рисувани под покрива на света – Хималаите.

Проектът „ Индия ала прима “

Преди точно една година четиримата художници Аглика Гайтаникова, Иван Додов, Селма Тодорова и Стефан Чурчулиев са участвали в Международното биенале на акварела в Делхи и са гостували на индийския поет, писател и общественик д-р Каран Сингх Чаухан в център „Сушма“. Там кураторът Селма Тодорова избира и изразното средство за колекцията - акварел. Въпреки различните възможности на тази техника, и четиримата работят ала прима – върху мокър лист, до изсъхването му. За всеки от творците - това е първо посещение в Индия – и изворът на вдъхновение, и отразяването му е ала прима.

Почти всички картини са рисувани в подножието на Хималаите и са пропити с енергията и екзотичния чар на тази необикновена страна - Индия. Изображения на ашрами, портрети на махатми, садху, на местни хора на различна възраст и с разнообразно социално положение, колоритни пейзажи от Хималаите и от дългия път между Делхи и това Свято място се появяват с невероятна лекота върху белия лист, като че ръката на художника е водена свише. Светлината звучи, предизвиква всички сетива и ни праща в страната на подправките, на сандаловото дърво и мантрите, в люлката на Йога, Веда, Махабхарата, Рамаяна, в необозримите дълбини на необятната индийска култура.

Всеки от творците влага различно цветоусещане, почерк и внушение, както и поглед от различен ъгъл, но всички са обединени от акварелната техника ала прима. Тя отразява най–достоверно чувството вложено в процеса на работа, запечатва онзи трепет и жажда на художника да сподели невероятното, невижданото до този момент чудо, наречено Индия.

Проектът е представен за пръв път в неговата цялост и с голям успех през юли тази година в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, по време на Международното триенале на акварела. Част от него бе показана през юни на Международния ден на йога в НДК.

 

реклама
Коментари 0 коментара

Име:    
E-mail: (Няма да се публикува)

Коментирай:


МИСЪЛ НА ДЕНЯ
  • Единственото щастие е стремежът ни напред.

    Емил Зола

АКЦЕНТИ
Copyright 2007 - 2017, Kafene.bg Сайтът е разработка и собственост на ABC Design & Communication
eXTReMe Tracker