Индийски Шерлок Холмс води случая с изчезналата прислужница

В „Случаят с изчезналата прислужница“ от Таркуин Хол се оглежда Индия, уловена в цялото й пикантно, ярко великолепие, очарова почти толкова, колкото самата криминална история. Романът ни поднася щипка хумор, аромат на чили и заплетен привкусна индийско пакори.

Името му е Виш Пури, едър, упорит и непогрешим, той е „най-частният детектив“ в Индия.

Води се по методите на дедукцията, а безпогрешният  му инстинкт му помага винаги да се справя с всякакви заплетени престъпления. Той е индийският Шерлок Холмс, а може би Холмс е британският Виш Пури.

„Холмс е бил въображаем, но аз съм напълно истински. Да, аз съм частен детектив. Всъщност съм най-добрият в Индия, за което множество важни лица биха свидетелствали. Също така ще ви кажат, че съм изключително дискретен човек.“ – казва за себе си индийският детектив.
Можете да го откриете в офиса му в южен Делхи над книжарница „Баари Санс“, но всъщност шансът той да открие вас преди вие него е много по-голям.

В горещата и прашна индийска столица, където съвременната урбанизация и модернизация променят древния пейзаж, част от работата на Виш Пури е да проучва бъдещи брачни партньори – дейност, която преди е била запазена за възрастните госпожи и семейните свещеници.

Докато в един момент почтен адвокат, защитник на обществените интереси, не е обвинен в убийството на домашната си прислужница, а над самия Пури не е направен опит за покушение. Тогава детективът се впуска с пълни сили в новото разследване, оставяйки собствената си безопасност на заден план.

Заедно с екипа си от агенти под прикритие – Луминесцентния, Казанчето, Ръчната спирачка и Крема – Пури се отправя в търсене на момиче, за което не знае нищо друго освен малкото й име – Мери. Комбинирайки модерни техники с принципите за разследване, създадени в Индия преди повече от две хилядолетия, ексцентричният детектив ни показва една извадка от субконтинента в цялата му вълнуваща сложност, заплетени сюжети и ароматни загадки.

За автора:
Таркуин Хол е британски писател и журналист, който е работил и живял в Южна Азия, Близкия изток и Африка. Автор е на десетки статии и три нехудожествени книги. Женен е за журналистката от индийски произход Ану Ананд. Двамата делят времето си между Лондон и Делхи.

Отзиви:
Ако говорим за готини неща, имайте предвид „Случаят с изчезналата прислужница“ от Таркуин Хол. Действието се развива в Делхи, където Виш Пури, основател и директор на „Най-частните детективи ООД“, дискретно разследва миналото на бъдещи младоженци, а резултатите са изненадващи и често комични.“
– Marilyn Stasio, New York Times Book Review

„Трябва да прочетете само двадесетина страници, за да се смаете от прозренията за ежедневието в модерна Индия, които романът предлага.“
– The Concord Monitor (Ню Хемпшир)

„В допълнение на това, че е създал удивителен литературен герой в лицето на Пури, Хол е уловил добре нюансите на живота и на езика в Северна Индия, като същевременно е показал и задълбочени познания в широк кръг от области… С нетърпение очаквам следващата книга за Виш Пури.“
– India Today

„Забавна съвременна криминална история… Хол е втъкал впечатляващите си знания за Индия в майсторски написан роман.“
– The Guardian (Великобритания)

„Сипете си чаша чай и си дръпнете удобен стол… Страхотно забавление – вълнуващ отрязък от субконтинента.“
– Kate Saunders, Times (Великобритания)

Издателство "Вакон"
Цена: 15 лв.
Страници: 288

Сподели в: