Индийски фотограф показва Сакралната Индия

"Сакралната Индия. Исторически пейзажи от Индия" – са две излобжи, обединени в едно на индийския фотограф Амит Пасрича. Официалното откриване е на 7 октомври, 18.00 ч., галерия „Алма Матер”, Северно крило, Ректорат на СУ.

Експозицията ще продължи до 18 октомври.

Организатори са Посолство на Република Индия, Клуб „Приятели на Индия”, Културният център към СУ „Св. Климент Охридски” и специалност Индология.
  
Изложбите ще открият проф. Александър Федотов (директор на Центъра за източни езици и култури към СУ и зам. председател на клуб „Приятели на Индия") и журналистът Симеон Идакиев.
 
През октомври в галерия „Алма Матер” почитателите на индийската култура и история ще имат възможност отново да се докоснат до нея посредством две цветни фотографски изложби на утвърдения в цял свят фотограф Амит Пасрича (Amit Pasricha) (Индия), представени за пръв път у нас благодарение на Посолството на Индия, в сътрудничество с Клуб „Приятели на Индия” и преподавателите от специалност „Индология” в Софийския университет.

Творбите, включени в „Сакрална Индия” и тези в „Исторически пейзажи от Индия”, вече са спечелили интереса и високото мнение на посетителите на изложбите в Zitadelle Spandau Museum  в Берлин (по време на Дните на Индия в Германия), в Novoměstská radnice в Прага, в Беларус, Белград и други. С тях, индиецът Амит Пасрича (живеещ в Делхи) затвърждава позициите си на един от най-известните и уважаваните професионални индийски фотографи. Нарича се „Панорамиста”, защото негова страст е панорамната фотография, с която е и най-популярен. Ръководи майсторски класове по фотография на различни места из Индия, обучавайки в специфичната си техника на снимане.

Негови творби са участвали в много изложби в Индия и по света, а много от тях са притежание на частни колекции. Има над 10 самостоятелни изложби в Делхи, Лондон, Ню Йорк, Берлин, Прага, Минск и др. Автор на редица книги, като фотоалбмите му – The Monumental India и The Sacred India – са удостоени с Националната награда на Индия в областта на книгоиздаването. Като автор е запленен преди всичко от богатството и значимостта на индийското архитектурно, духовно и културно наследство. Привлича го и бързо променящото се лице на съвременна Индия.

Сподели в: