Индийски фестивал с ретроспекция на филми на режисьорката Адела Пеева

По покана на г-жа Бина Паул, художествен директор на филмовия фестивал на Керала – един от най-престижните и известни фестивали не само в Индия, на тазгодишното му издание от 08 до 12 юни, като специален гост ще участва кинорежисьорката Адела Пеева.

По инициатива на г-жа Паул ще бъде организирана ретроспекция на едни от най-известните и многократно награждавани филми на Адела Пеева: „Чия е тази песен?”, „Развод по албански”, „Излишните”, „Родени от пепелта” („Две стъпала надежда”), както и забранения за показване до 1983 г. филм „В името на спорта”.

Това е първия случай на представяне на творчески портрет и ретроспекция на филми на един български автор на индийски фестивал от такава категория. Освен несъмненото признание за автора, това е и знак за изключителното внимание към българското кино. Подбора на филмите, като например споменатия „В името на спорта”, показва желанието на организаторите българското документално кино да бъде представено през призмата на един по-дълъг период от време.

По време на фестивала Адела Пеева ще проведе и мастер клас с подбрани от организаторите участници.

Още на Kafene.bg:

Министърът на културата награди Адела Пеева и Хачо Бояджиев с отличието „Златен век"

 

Сподели в: