Ина Крейн ще представи премиерно "Късмет до поискване"

Ина Крейн – творчески псевдоним на Илияна Каракочева – ще представи премиерно романа си "Късмет до поискване". Авторката е добре известна на няколко виртуални литературни кръга, както и на почитателите на "Поетично кафене", в което е редовен участник.

След излезлият миналата година нейн сборник с къси разкази "Балкански ветрове", този път Ина се впуска във водите на романа, потапяйки читателя в магията на македонския български юг. В него авторката разглежда проблемите за приятелството, ревността, любовта, омразата, прошката, пречистването и възкръсването – проблеми, вълнували  хората векове наред и вероятно ще ги вълнуват и след столетия.

Ето какво споделя Ина:
"Дълго време носех в сърцето си идеята за романа. Написах го с цялата любов на сърцето си към хората  и местата, които обичам безкрайно. Те са свързани с моя корен, с моя български македонски свят, от който черпя сили, за да продължавам своята борба с времето, Съдбата и Късмета.

Исках да съхраня във времето образите на моите обичани предци и земните ангели, с които животът ме е срещал. Те вече са прашинки във времето и само чрез силата на словото мога отново да им дам живот и да ги върна при себе си. За мен са като светулки във времето и споменът за тях ме изпълва със светлина.

Жадувах да предам красотата на природата и омагьосващата прелест на традициите в малкото пространство на македонските селца, в които съм израснала, да покажа колко интересен, пъстър и забележителен е битът на  живеещите там, но и да докажа, че хората навсякъде по света жадуват любов, която да осмисли живота им, и Късмет, който да ги води през изпитанията на Съдбата.

Дано с моя малък роман читателите преживеят светли мигове,  дано усетят очарованието, магията и „шмека” на македонския български юг и обикнат моите несъвършени герои така, както ги обичам аз, защото са прекрасни в своя непрекъснат стремеж към щастие, търсене на късмет и не се страхуват да приемат предизвикателствата на Съдбата дори когато рискуват всичко. Героите в произведението не винаги са пример за подражание, но са истински и това, което се случва с тях, е по-мъдър урок от празното морализаторстване.

Ако допуснете литературните персонажи до себе си,  те ще ви подарят незабравимо пътешествие в най-прекрасния свят, до който аз съм се докосвала – пространството на македонския юг, в който всичко  е възможно, ако обичаш."

Пространството на македонския юг е реално-магичен свят – светъл, пълен с красота, слънце и любов, населен с истински хора, несъвършени, грешни, естествени, обичащи, мразещи и прощаващи, търсещи своя късмет, готови да предизвикат Съдбата, за да бъдат щастливи поне за миг  заедно с тези, които обичат.

Издава: Издателство "Булкорени"
Място: читалище "Николай Хайтов" /срещу хотел "Плиска"/
Дата: 29 март 2010 г.
Час: 18.30

Прочете още за Ина Крейн:
Интервю "Душата има нужда от своите малки празници"
Запознайте се с Ина Крейн

Сподели в: