Ина Крейн разказва уроци по човечност

Има смисъл да запазим човечността и да научим децата си, че тя няма националност, социалност и раса. В това ни убеждава Ина Крейн – Илияна Каракочева с последната си крига с разкази „Родници”.

"Целта на сборника не е за развлечение – казва авторката на представянето на книгата си на 19 септември в София. – Ако мислите да го четете в трамвая, ще ви бъде трудно. Може да се задавите от сълзи и да учудите хората наоколо. Но когато човек плаче, той се пречиства, затова не се страхувайте, че може да заплачете на някои от разказите. После ще ви стане по-светло и по-леко.”

Мнозина се питат какво означава "родници". Ина обяснява, че се е спряла на тази изопачена дума по две причини. Първо, на руски родници означава извори, което кореспондира с родовите ценности, предавани от поколение на поколение. На второ място този неологизъм обединява не само роднините, свързани с кръвна връзка, но и близките по дух.

Сборникът съдържа малки истории за тъжните съдби на бежанците от войните от Егейска Македония. Те са се заселвали близо до границата с надеждата утре, вдругиден, догодина да се върнат. За съжаление това не се случва никога.

Ина облича в слово тегобите на бежанците, осъзнали истинската стойност на най-важните неща – обичта, семейството, децата, родината. Нейните герои впечатляват с огромната сила на духа и волята  си – когато животът ти се срива до основи, да съумееш да го изградиш отново и да намериш хармонията вътре в себе си и в света около теб, за да продължиш напред.

За да смекчи малко тъжното настроение, писателката поставя втора група разкази – "Шекерлии". Това са безкористни и добри хора – като лечителят от село Микрево, който цял живот е лекувал рани от изгоряло и никога не е взел един лев. Искал е само да му запалят свещичка в църквата. Този човек наистина е бил толкова блага душа, че на Задушница, въпреки че няма роднини, неговият гроб винаги е отрупан със сладкиши от благодарните хора, на които е помагал.

С тази книга Ина иска да затвори балканския цикъл в творчеството си. Не знае дали ще успее, но е време да започне да пише нещо различно. Вече е готов новият й роман. Весислава Савова отново е негов редактор, както и на "Родници". Той е много различен, много съвременен и скандален, но той също кореспондира с „Родници”, защото героите му са наши родници.

„Родници” е като дишането – трябваше да издишам това, което ме стискаше за гърлото толкова години" – казва в заключение Ина.

Ако обичате тъжните истории и разказите за благодеятели, за истинските ценности в живота, значи тази книга ще ви хареса.

Вижте още:
Интервю с Ина Крейн: Душата има нужда от своите малки празници
"Проект 4" издаде първата си книга
 

 

 

 

Сподели в: