Ина Дамянова: Екотемата в дизайна е кауза

Днес в Kafene.bg ни гостува интериорния и продуктов дизайнер Ина Дамянова, а един от последните й много известни проекти е литературния клуб "Перото" в НДК.

Представете се за нашите читатели?

Аз се определям като човек на изкуството, без да се слагам в рамка. За мен това означава начин на живот, или е в теб или го няма. Художник съм и като такъв работя в различни сфери на изкуството, но вече извоювах своето място като интериорен и продуктов дизайнер.

Как се свързва възприятието ни за даден интериорен дизайн – това, което виждаме с това, което чувстваме?

Това е еднозначно за мен, това което чувстваме, определя дали дизайна е добър или не. Вкусове много, но когато нещо носи хармония няма как да не го усетиш.

Как успявате да разберете какво иска клиентът, за да му предложите проект? Доколко можете да му повлияете, ако неговото желание не работи в полза на вашата идея?

Винаги разговарям с клиента, искам да знам какво обича, какво отхвърля, говорим за навиците му и за нещата, които го  вълнуват. Едно от нещата на които държа е, той да е запознат със стила ми, да е наясно, защо се обръща към мен. Изслушвам внимателно изискванията му и ги вкарвам в моята естетика, иначе няма как да се получи. Важно е да се харесаме взаимно и да има разговор между нас.

Вие сте дизайнер на популярния литературен клуб "Перото", където виждаме и много екоидеи. Как стигнахте до тях?

Всички които познават нещата ми знаят, че аз работя от години с есетствени материали , а хартията е моя слабост. Вече четири години, експериментирам и работя, както като художник,така и като дизайнер с рециклирана хартия, по-точно с отпадъка на един завод за целулоза.Така, че съвсем естествено и логично е "Перото" да изглежда по този начин.

В световния дизайн днес екотемата ли е сред водещите?

За мен това е най-интересната, но не защото е модерна, а защото истински се вълнувам от това Земята да остане жива. Приемам го като кауза в своята работа и това е моята посока.

Къде намирате вашето вдъхновение?

Навсякъде – в пътувания, в разговори с приятели, в природата, в най-обикновения железарски магазин, може да откриеш съкровища.

За вас дизайнът е…

Начин да изразявам своята естетика, хармония, провокация и изкуство.

Сподели в: